Να είσαι ξύπνιος και να μην μπορείς να κουνηθείς. Να βλέπεις μαύρες φιγούρες και να ακούς ήχους…ανατριχιαστικούς. Ταινία τρόμου που κρατάει πολύ λίγο. Αυτό είναι η υπνική παράλυση. Ο Πνευμονολόγος Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης εξηγεί στο ant1live το φαινόμενο ενώ παράλληλα καθησυχάζει τους πολίτες που νιώθουν πως ήρθε...το τέλος τους.
Τι είναι η υπνική παράλυση
Υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή ύπνου που ανήκει στις παραϋπνίες, δηλαδή στις διάφορες παθολογικές συμπεριφορές που μπορεί να συμβούν την ώρα που κάποιος κοιμάται.
Σύμφωνα με τον Δρ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο που την βιώνει ενώ έχει ξυπνήσει, και βρίσκεται σε εγρήγορση, δεν μπορεί να κινηθεί.
«Πρακτικά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αναπνέει. Από τους μύες, όλου του σώματος ο μόνος που δουλεύει είναι το διάφραγμα. Όλοι οι άλλοι μύες έχουν παραλύσει διότι ο εγκέφαλος θεωρεί ακόμη ότι το άτομο κοιμάται, ενώ το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης», επισημαίνει.
Η υπνική παράλυση τις πιο πολλές φορές είναι ιδιοπαθές, κάποιος μπορεί να παθαίνει υπνική παράλυση χωρίς να έχει κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.
Υπολογίζεται ότι περίπου όλοι μας μπορεί να βιώσουμε κάποια στιγμή αυτό το φαινόμενο σε ένα ποσοστό μέχρι και 40%, ενώ τα άτομα που το παθαίνουν πολλές φορές είναι γύρω στο 8%», δήλωσε ο Δρ. Ζαχαριάδης.
Που οφείλεται
Όσον αφορά τα αίτια αρχικά είπε πως, «εκτός από τα ιδιοπαθή που δεν βρίσκουμε κάποια αιτία, υπάρχουν και καταστάσεις που γνωρίζουμε οι οποίες μπορεί να προδιαθέσουν την υπνική παράλυση όπως και κάποια πάθηση πολύ σπάνια και σοβαρή που ονομάζεται ναρκοληψία»
Η ναρκοληψία είναι από τις παθήσεις που διερευνούν οι γιατροί αν κάποιος έχει πάθει υπνική παράλυση διότι χαρακτηρίζεται από έντονο φαινόμενο υπνηλίας του ατόμου.
Αν δεν υπάρχει ναρκοληψία και κάποιος παθαίνει συχνά επεισόδια της παράλυσης τότε οφείλεται σε παράγοντες όπως:
- Έλλειψη ύπνου
- Όταν κάποιος ξαπλώνει ύπτια παρά στο πλευρό ή μπρούμητα
- Όταν κάποιος έχει δύσκολο πρόγραμμα
- Έχει άγχος
- Τρώει αργά το βράδυ και πάει για ύπνο με γεμάτο στομάχι
- Τα άτομα που πάσχουν από διπολική συναισθηματική διαταραχή ή από μετατραυματικό στρες
- Γονιδιακό
Πότε παθαίνει κάποιος υπνική παράλυση;
Το άτομο μπορεί να πάθει υπνική παράλυση σε δύο συγκεκριμένες στιγμές. Είτε στην αρχή που πάει να τον πάρει ο ύπνος είτε στη φάση όπου θα ξυπνήσει.
«Αυτό που θα νιώσει κάποιος είναι αρκετά τρομακτικό. Νιώθει μία πίεση στο στήθος, ενώ θέλει να σηκώσει τον κορμό του προς τα πάνω δεν μπορεί, πιέζεται προς τα κάτω».
Πολλές φορές συνοδεύεται από ψευδαισθήσεις κυρίως οπτικές. Θα δει κάποιες φιγούρες όχι τόσο ευχάριστες συνήθως είναι τρομακτικές, μαύρες οι οποίες μπορεί να είναι είτε στη γωνία του δωματίου είτε να τις βλέπει πολύ κοντά στο πρόσωπο του.
Κάποιες φορές είναι και ακουστικές δηλαδή να ακούει φωνές ή να ακούει προς το πίσω μέρος του κεφαλιού του βήματα ή ήχους.
Η διάρκεια που μπορεί να βιώσει κάποιος υπνική παράλυση όπως ανέφερε ο Δρ. Ανδρέα Ζαχαριάδης είναι από 20 δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά ανάλογα με τον κάθε οργανισμό.
Τρόποι αντιμετώπισης της υπνικής παράλυσης είναι:
- Μείωση του άγχους
- Βελτίωση του ύπνου
- Άλλες στάσεις ύπνου
- Αντικαταθλιπτικά αλλά μόνο με συνταγή γιατρού
Ο γιατρός είναι καθησυχαστικός και επισημαίνει:
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι ότι θεωρείται καλοήθες δηλαδή δεν πρόκειται να πάθει κάποιος κάτι κακό πέρα του τρόμου και της ταραχής. Δεν κινδυνεύει η ζωή του».
Τι να κάνετε την ώρα που συμβαίνει
- να μείνετε χαλαροί
- να προσπαθήσετε να κουνήσετε τα ακροδάχτυλα κάτω στα πόδια και σιγά σιγά να κινήσουν τα πόδια και μετά τα χέρια
- να μείνετε ψύχραιμοι
Συγκλονιστικές εμπειρίες
Νεαρός άνδρας που είχε εμπειρία υπνικής παράλυσης, δήλωσε στο ant1live:
«Ήταν πολύ τρομακτικό. Πραγματικά ένιωσα λες και ήρθε το τέλος μου, δεν μπορούσα να κουνηθώ».
«Ταινία τρόμου. Μόνο έτσι μπορώ να το περιγράψω άκουγα φωνές αλλά ευτυχώς δεν κράτησε για πολύ», μας ανέφερε 36χρονη η οποία βίωσε για δεύτερη φορά την τρομακτική εμπειρία της υπνικής παράλυσης.
Και οι δύο σημείωσαν πόσο φοβερή ήταν για αυτούς η εμπειρία που βίωσαν και πόσο σημάδεψε την ζωή τους, αφού ένιωθαν εντελώς αδύναμοι να αντιδράσουν σε όσα τους συνέβαιναν.
Ευτυχώς γι' αυτούς και για όσους βιώνουν ανάλογες εμπειρίες, η χρονική διάρκεια όσων έζησαν ήταν σύντομη.