Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη ήταν μία ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που έκανε πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, είπε η Βρετανή Υπουργός Εξωτερικών, Τζίλιαν Κίγκαν στο Sky News.

Ο Πούτιν διέταξε την πρώτη στρατιωτική επιστράτευση της Ρωσίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με τη δύναμη όλου του τεράστιου οπλοστασίου της.

«Ξεκάθαρα, είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη, επειδή, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο - δεν είμαι σίγουρη αν έχει κι αυτός τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Αυτό είναι προφανώς μία κλιμάκωση», είπε η Κίγκαν.

«Είναι ανατριχιαστικό... Είναι μία σοβαρή απειλή, αλλά έχει ξαναγίνει στο παρελθόν», είπε στο BBC σε μία ξεχωριστή συνέντευξη.

«Όλο το διάγγελμα ήταν ξεκάθαρα κι άλλα ψέματα του Πούτιν, ήταν ένα ξαναγράψιμο της ιστορίας», είπε η Keegan".

Σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα μέσω twitter προς τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επιστράτευση ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης ενώ οι χώρες μέλη του ΟΗΕ εργάζονται για συνεργασία, ασφάλεια και ευημερία. Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος η Ρωσία και μόνο μια χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ.


Στάνο: Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου


«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», τόνισε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με το διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας.

Ειδικότερα ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν, τόσο για τα δημοψηφίσματα, όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση, είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη (οι οποίες έγιναν πριν από την πρωινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν) υπογραμμίζοντας ότι (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) «επιβεβαίωσε μία πολύ σταθερή στάση ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε αυτά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σε εδάφη τα οποία έχουν καταληφθεί παράνομα και με βάρβαρο τρόπο», προσθέτοντας ότι «όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας αντιβαίνουν στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Για περαιτέρω κλιμάκωση, εξαιτίας της μερικής επιστράτευσης έκανε λόγο και ο Γερμανός Αντικαγελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση διερευνά την απάντησή της σε αυτή. Πρόσθεσε ότι είναι «ακόμα ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο, φυσικά, θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε πολιτικά για το πώς να απαντήσουμε».

Η επιστράτευση ήταν «προβλέψιμη» και θα αποδειχθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλής, ενώ υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος δεν πάει σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Μόσχας, είπε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Μικχαΐλο Ποντόλιακ, στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να μετακινήσει το φταίξιμο της έναρξης ενός «απρόκλητου πολέμου» και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία, στη Δύση.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση για αυτό που περιέγραψε ως «πυρηνικό εκβιασμό».

Η θέση της Κίνας για την Ουκρανία είναι συνεπής και σαφής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Γουένμπιν, σε τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ρούβλι έπεσε 1% στο 61,2 έναντι του αμερικάνικου δολαρίου την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν.

Ένδειξη αδυναμίας η στρατιωτική κινητοποίηση από Πούτιν, λένε σε κοινή δήλωση Φον ντερ Λάιεν-Τρας

Σημάδι πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτυγχάνει, χαρακτήρισαν σε κοινή τους δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση του πληθυσμού.

Στην κοινή γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση των Φον ντερ Λάιεν και Τρας στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται πως οι δύο αξιωματούχοι «καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνούν πως οι πρόσφατες εκκλήσεις του Πούτιν για (σ.σ. στρατιωτική) κινητοποίηση μέρους του πληθυσμού ήταν σημάδι πως η ρωσική εισβολή αποτυγχάνει».

«Είναι δήλωση αδυναμίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αναγνώρισαν το κουράγιο και τη γενναιότητα του oυκρανικού λαού και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στη συνέχιση της στήριξης για την Ουκρανία στον αγώνα της για όσο χρειαστεί» σημειώνεται.

Τέλος, αναφέρεται, «συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ - ΗΒ συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ενέργειας, επισιτιστικής ασφάλειας και του Πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας».

Η ρωσική αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις
 

Η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε την Τετάρτη σε διαδηλώσεις ενάντια στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά που αυτός διέταξε επιστράτευση 300.000 εφέδρων, σε αυτό που ο «εχθρός» του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, αποκάλεσε αποτυχημένο εγκληματικό πόλεμο.

Ο Πούτιν διέταξε την Τετάρτη την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστήριξε το σχέδιο για την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι δεν μπλοφάρει όταν λέει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Ναβάλνι, ο πιο υποσχόμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στη φυλακή, είπε ότι ο Πούτιν στέλλει περισσότερους Ρώσους να πεθάνουν σε έναν αποτυχημένο πόλεμο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος χειροτερεύει, βαθαίνει και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο μπορεί σε αυτόν», είπε ο Ναβάλνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τη φυλακή, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τους δικηγόρους του.

«Θέλει να λερώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με αυτό το αίμα», είπε Ναβάλνι.

Το Reuters σημειώνει ότι από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ο Πούτιν έχει καταστείλει τους διαφωνούντες και τα μέσα ενημέρωσης, με χιλιάδες συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις και έναν νέο νόμο που απαιτεί ποινές φυλάκισης 15 ετών για όσους διανέμουν «ψευδείς ειδήσεις» για τον στρατό.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση χαρακτηρίζει όσους ασκούν κριτική ως προδότες που πληρώνονται από τη Δύση. Ο Πούτιν λέει ότι η χώρα βρίσκεται σε μάχη με τη Δύση για την Ουκρανία, η οποία, όπως λέει, χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τη Ρωσία.

Αντιπολεμικές ομάδες της Ρωσίας κάλεσαν διαδηλώσεις ενάντια στο διάταγμα για επιστράτευση.

Τις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, η αστυνομία καταστολής κατέστειλε τις νυχτερινές διαδηλώσεις, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 16.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων OVD-Info.