Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δ

Ακριβότερο από ποτέ το ψωμί στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διάστημα ενός έτους, και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 18%. 

Όσον αφορά στην Κύπρο, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 19%, με τη χώρα μας να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο και να κατατάσσεται στη 12η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ με την μεγαλύτερη αύξηση στο ψωμί. 

Σύμφωνα πάντως με τον σύνδεσμο αρτοποιών από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 8% ενώ τους τελευταίους μήνες η τιμή παραμένει σταθερή. 

«Έχει σταθεροποιηθεί η τιμή, δεν έχει μπει καμία αύξηση τους τελευταίους 4 μήνες, και πέραν τούτου, σας λέω έχουμε από τις πιο χαμηλές αυξήσεις στην ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών, Λάκης Σαββίδης. 

Την ίδια ώρα ο σύνδεσμος αρτοποιών υποστηρίζει ότι η Eurostat λαμβάνει υπόψη το λάθος είδος ψωμιού. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, «η Eurostat μιλάει για λευκό ψωμί κατά κιλό. Tο ψωμί που παίρνουν στην Κύπρο για να το συγκρίνουν είναι το sliced bread, δηλαδή το πούλμαν αλλά το πούλμαν αποτελεί ένα πολύ πολύ μικρό κλάσμα των αρτοποιητικών προϊόντων». 

Σύμφωνα με την Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ψωμιού, της τάξης του 66% καταγράφηκε στην Ουγγαρία, με τη Λιθουανία να ακολουθεί ενώ από τις αυξήσεις φωτιά, εντός ΕΕ, γλύτωσαν οι καταναλωτές σε Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Γαλλία. 

Η μικρότερη αύξηση ωστόσο, καταγράφηκε στην Ελβετία όπου η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε μόνο κατά 3,9%.