Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εσ

Το διάστημα από τις 23 ως τις 27 Σεπτμεβρίου θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα για την ένταξη του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στη Ρωσία, όπως αποφάσισαν τα συμβούλια των ρωσόφιλων διοικήσεων των Λαϊκών Δημοκρατιών των δυο περιοχών του Ντονμπάς και σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ria Novosti.

«Το δημοψήφισμα για την είσοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρει δημοσίευση του προέδρου του Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας, Ντένις Μιροσνιτσένκο. 

«Το Ντονμπάς επιστρέφει στο σπίτι του. Θεωρώ το νομοσχέδιο έγκαιρο. Ζητώ από τους βουλευτές να το υποστηρίξουν. Οι ημερομηνίες του δημοψηφίσματος είναι 23-27 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Ντένις Πούσιλιν, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως: «Οι κάτοικοι του Ντονμπάς θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι τη δική τους μοίρα».  Σημειώνεται, πάντως, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούν τα αποτελέσματα «πλασματικών δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία.  

Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ  δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να γίνουν επισήμως μέρος της Ρωσίας ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντά τους και προκειμένου να δικαιολογηθεί περαιτέρω η χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία.

Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία.

«Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία καθώς αυτό θα προσφέρει μία ακόμη δικαιολογία στο Κρεμλίνο για τη χρήση βίας στην Ουκρανία.

«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς – που αποτελείται από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες επαρχίες—συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014, όταν προσπάθησαν για πρώτη φορά να φύγουν από τον έλεγχο του Κιέβου.

Οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα – η Χερσώνα και η Ζαπορίζια—αναφέρουν επί μήνες ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει όλη την επαρχία Λουχάνσκ υπό τον έλεγχό τους. Μεγάλες περιοχές που διεκδικεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και το Κίεβο ελέγχει περιοχές τόσο στη Χερσώνα όσο και τη Ζαπορίζια.

Το Κίεβο «απαντά» στα ρωσικά δημοψηφίσματα

Η Ουκρανία υποσχέθηκε σήμερα να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή» μετά την ανακοίνωση περί διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα για την προσάρτηση των περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουxάνσκ και της Χερσώνας, στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως η Ουκρανία θέλει να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1991 και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να βασίζεται σε εδαφικές παραχωρήσεις της χώρας.

«Η στιγμή-κλειδί για την Ουκρανία είναι η αποκατάσταση της εδαφικής μας ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1991. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία που θα βασίζεται σε εδαφικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας», ανέφερε  ο Κουλέμπα.

 

Πηγή: protothema.gr