Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τροχαια κινηση
Φωτογραφία αρχείου

Το κυκλοφοριακό, ο υπερπληθυσμός και η ανάγκη για δημιουργία νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου και Τεχνικής Σχολής, είναι τα θέματα που τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κατά τη διάρκεια επίσκεψης της, σήμερα Τρίτη, στα σχολεία της Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Πάφο.  

Αρχικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας επισκέφτηκε την Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και αμέσως μετά μετέβη στο ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Αγίου Σπυρίδωνα» στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου και ακολούθως στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πολεμίου.  

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε πως επισκέφτηκαν σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο περιοδείας τους διάφορα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της Πάφου και είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν προβλήματα, σημειώνοντας πως ένα από τα προβλήματα είναι το κυκλοφοριακό.

Ενδεικτικά ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως σε σχολική μονάδα και συγκεκριμένα στην Τεχνική Σχολή Πάφου, οι μαθητές καθυστερούν 20 με 30 λεπτά να προσέλθουν λόγω των διαφόρων έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη της Πάφου. Αντιλαμβάνεστε, είπε, το τι σημαίνει να καθυστερεί μαθυητής τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, την πρώτη ώρα διδασκαλίας και πόσα μαθησιακά κενά δημιουργούνται. Επεσήμανε επίσης πως το σχολείο της Τεχνικής Σχολής Πάφου, έλαβε επιστολές από τον ΟΣΥΠΑ ότι δεν είναι δική τους ευθύνη, τη στιγμή που μεταφέρουν μαθητές από διάφορες περιοχές και λόγω των έργων καθυστερούν και μισή ώρα. 

Επίσης τέθηκε το θέμα της υπέργειας διάβασης στην Πάφο σημειώνοντας πως έχει χαθεί μια ζωή. Ο κ. Σαββίδης κάλεσε επίσης όπως επί τούτου, αναλάβουν την ευθύνη τους τα δημόσια έργα, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και ο Δήμος της Πάφου.     

Ευχήθηκε επίσης όπως αυτό το έργο υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό γιατί, όπως είπε, καθημερινά γίνονται δέκτες καταγγελιών ότι παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων, ο κ. Σαββίδης είπε πως υπάρχουν κάποια κτιριακά προβλήματα, αλλά γίνεται μια προσπάθεια και από το Υπουργείο Παιδείας και από τη Σχολική Εφορεία αλλά και λοιπούς φορείς έτσι ώστε να ολοκληρωθούν σωστά και να επιλυθούν. Ακολούθως ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στο τεράστιο πρόβλημα με τις σχολικές μονάδες, προσθέτοντας πως υπάρχει υπερπληθυσμός τόσο στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε νέα σχολεία και πρέπει -όπως είπε- το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Βαλεντίνος Φακοντής ανέφερε πως οι βουλευτές της Πάφου συνόδευσαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στην περιοδεία τους στην Πάφο σε διάφορα εκπαιδευτήρια. Θέλουμε, είπε, να δούμε τα προβλήματα και τις παραλείψεις που υπάρχουν την νέα εκπαιδευτική χρονιά, προσθέτοντας πως ως μέρος της Νομοθετικής εξουσίας από την πλευρά τους μπορούν να συμβάλουν για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός. Πρόσθεσε ακόμη πως στην Πάφο αντιμετωπίζουμε θέματα υπερπληθυσμού, κυρίως στην Τεχνική Σχολή Πάφου, σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέας Τεχνικής Σχολής και νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου. Αυτά τα δύο προβλήματα, συνέχισε, ιεραρχούνται πιο ψηλά από όλα τα υπόλοιπα. Ακολούθως ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε και στα προβλήματα με τη στελέχωση των καθηγητών που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, την υποστήριξη της ειδικής εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και συμβούλους ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η νέα εκπαιδευτική χρονιά.  

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος, αναφέρθηκε στο θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και σε άλλα θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα. Πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια λόγω και της αύξησης των παιδιών με μεταναστευτικό βιογραφικό, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ανάγκες στα σχολεία μας και οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις αυξημένες ανάγκες. Οπότε, πρόσθεσε, χρειάζεται να γίνει ένα ορθός σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον, ούτως ώστε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Επεσήμανε πως τα προβλήματα δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν και ο στόχος και σκοπός μας είναι να μειώσουμε αυτά τα προβλήματα όσο περισσότερο γίνεται. Είπε ακόμη πως υπάρχει θέληση και από την Επιτροπή Παιδείας και από όλους τους βουλευτές, προσθέτοντας πως τα προβλήματα στην εκπαίδευση αποτελούν ένα παγκύπριο φαινόμενο και όχι μόνο της Πάφου.