Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αντρεας

Ο Σπύρος, ο Αντρέας, ο Μάριος, ο Στέλιος και η Αλεξάνδρα , παιδιά που ενδεχομένως εύκολα θα κρίνεις, που ίσως δακτυλοδείξεις και θα τα προσπεράσεις βιαστικά αν τα συναντήσεις στον δρόμο για να συνεχίσεις αέναος την πορεία σου. Είναι πέντε από τα παιδιά που κύλησαν στον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών, που δεν είχαν ένα χέρι να τους τραβήξει πριν μπουν στην κόλαση. Κάποιοι από αυτούς έγιναν χρήστες για την πλάκα, χωρίς να γνωρίζουν ή να υπολογίζουν τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε. Βρήκαν όμως τη δύναμη να αντισταθούν. Να ξανασταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η Αγία Σκέπη λειτούργησε ως βάλσαμο στις ψυχές τους, ως η κολυμβήθρα στην οποία ξαναγεννήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα απεξάρτησης. Στο ήρεμο περιβάλλον της τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και «αναστήθηκαν». Το Ant1live επισκέφθηκε το θεραπευτικό κέντρο στο Φιλάνι, όπου μακροχρόνιοι χρήστες που βρίσκονται στο πρόγραμμα μας άνοιξαν την καρδιά τους. Μοιράστηκαν την δική τους ιστορία ζωής, τον εφιάλτη τους αλλά και τη θέλησή τους να κινηθούν προς το φως. Οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές, όπως και τα μηνύματα που ο καθένας στέλνει.

Βία στο σπίτι, απουσία οικογένειας, κακές παρέες, απογοητεύσεις, και άγχος είναι μερικά από αυτά που οδήγησαν τους περισσότερους στην χρήση στερώντας τους όπως παραδέχονται την ίδια τους τη ζωή. Η κατρακύλα της χρήσης δεν είχε τελειωμό, τους έκανε να φτάνουν στα άκρα να χάνουν τον εαυτό τους και να ζουν μόνο για να εξασφαλίσουν την δόση τους παγώνοντας συναισθήματα, συμπεριφορές και στερώντας τους τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή φυσιολογική. Ζούσαν σε ένα ψεύτικο κόσμο όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν μακριά από την πραγματικότητα. Ο φόβος για το θάνατο και την φυλακή ήταν αυτό που τους ταρακούνησε. Ήθελαν να βάλουν ένα τέλος στην κόλαση που περνούσαν αλλά δεν ήξεραν τον τρόπο. Το Θεραπευτικό Κέντρο της Αγίας Σκέπης, ήταν αυτό που τους έβγαλε από το μαρτύριο που περνούσαν και τους έδειξε τον δρόμο πως να πάρουν τις ζωές τους πίσω μακριά από την μάστιγα των ναρκωτικών. Το κλειστό πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης, απευθύνεται σε μακροχρόνιους χρήστες ναρκωτικών που θέλουν να κάνουν απεξάρτηση.

Αλεξάνδρα: «Είχα δύσκολη εφηβεία και δεν ήταν κανείς εκεί να σταθεί δίπλα μου. Άρχισα χρήση από τα 13»

«Χωρίς την βοήθεια της Παναγίας και του προγράμματος δεν θα ήμουν εδώ να σου μιλώ»

 

Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια άρχισε η κουβέντα μας με την Αλεξάνδρα. Η Αλεξάνδρα είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών και απόφοιτος του προγράμματος της Αγίας Σκέπης. Με την βοήθεια του προγράμματος πλέον ζει καθαρή και εργάζεται στο Θεραπευτικό Κέντρο.Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η έλλειψη αγάπης, η βία και οι φωνές στο σπίτι ήταν μερικά από αυτά που οδήγησαν την Αλεξάνδρα στον κόσμο των ναρκωτικών.

αλεξανδρα

«Είχα δύσκολη εφηβεία και δεν ήταν κανείς εκεί να σταθεί δίπλα μου, δεν είχα φίλες άλλαζα σχολείο συχνά, στα 13 άρχισα την χρήση και έπινα για 20 χρόνια, έχω κάνει ψυχιατρείο, προσπάθησα να βάλω τέλος στη ζωή μου, είχα πολλά προβλήματα λόγω της χρήσης», επισήμανε η Αλεξάνδρα.

«Θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία ζήλευα που έβλεπα τα άλλα παιδιά με τους γονείς τους χαρούμενα. Κανένας δεν ξυπνά μια μέρα και λέει θα αρχίσω την χρήση ο κάθε ένας έχει τα δικά του προβλήματα για ένα παιδί ψυχολογικά τραυματισμένο είναι πιο εύκολο να κυλήσει. Και το ένα φέρνει το άλλο…».

«Στην Αγία Σκέπη βρήκα την αγάπη, βρήκα τον εαυτό μου»

Όπως παραδέχθηκε η Αλεξάνδρα η χρήση της στέρησε πολλά ένα από τα σημαντικότερα όμως που της στέρησε ήταν η υγεία της. «Η Αγία Σκέπη ήταν ειλικρινά το τελευταίο μου χαρτί, ήξερα ότι η θα πεθάνω ή θα καταλήξω στο ψυχιατρείο αν δεν κάνω κάτι».

Όντας καθαρή σήμερα και μακριά από την χρήση όπως η ίδια δηλώνει πλέον απολαμβάνει την ζωή και είναι ευγνώμων που έχει την υγεία της.

«Η Αγία Σκέπη ήταν πάντα δίπλα μου, βρήκα εδώ την αγάπη, ανακάλυψα τον εαυτό μου» δήλωσε.

«Θα ήθελα να πω στους νέους γονείς να μην ξεχνάνε πως τα παιδιά θέλουν αγάπη, νοιάξιμο και τρυφερότητα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Αλεξάνδρα.

Μάριος: «Θα κατέληγα ή στο χώμα ή στην φυλακή»

Αυτή ήταν η απάντηση του Μάριου όταν τον ρώτησα τι τον έκανε να θέλει να σταματήσει την χρήση.

μαριος

«Άρκεψα τζιαι εκαταλάβαινα ότι εν πάει άλλο, έπεσα πολλά χαμηλά, φοβόμουν τον εαυτό μου έκαμνα πράγματα που δεν πίστευα ούτε εγώ ο ίδιος, δεν σεβόμουν τίποτε δεν υπολόγιζα τίποτα, κλοπές, παρανομίες, δεν επρόσεχα τον εαυτό μου δεν είχα δουλειά δεν δεν με ένοιαζε για τίποτε, το μόνο που με ένοιαζε ήταν η χρήση τίποτε άλλο».

«Ένιωθα ότι αν συνέχιζα όπως πάω με τις παρανομίες που έκαμνα και την χρήση ήταν να καταλήξω ή στο χώμα ή στην φυλακή. Το τελευταίο διάστημα πριν να έρτω στην Αγία Σκέπη ένιωθα ότι αρρώστησα ότι εν να μου συμβεί κάτι κακό, ένιωθα να χάνω τον εαυτό μου, ευτυχώς άκουσα για την Αγία Σκέπη».

Μάριος: «Είχα κάτι γνωστούς μου εδώκαν μου, εδοκίμασα το και με τα λόγια τους ένιωσα σημαντικός και δυνατός»

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η διέξοδος στα ναρκωτικά

«Είχα δύσκολα παιδικά χρόνια, έχασα τον πατέρα μου στα 3 μου, η μητέρα μου ξαναπαντρεύτηκε, ο πατριός μου ήταν αλκοολικός η συμβίωση μαζί του δεν ήταν εύκολη. Μεγάλωσα στον παππού και στη γιαγιά, ήμουν ελεύθερος, ξαπόλυτος που λαλούμε στα κυπριακά, έλειπε μου η οικογένεια εν είχα τον παπά μου να με παίρνει στο σχολείο όπως τα άλλα μωρά, ένιωθα ασήμαντος μπροστά στους υπόλοιπους, μεγαλώνοντας ήταν εύκολο να παρασυρθώ στα ναρκωτικά, είχα κάτι γνωστούς μου εδώκαν μου, εδοκίμασα το και με τα λόγια τους ένιωσα σημαντικός και δυνατός. Όλα τα κόμπλεξ που ένιωθα και τις αδυναμίες μου τις «κάλυψαν» τα ναρκωτικά».

«Πολλά ωραίο πράμα να είσαι καθαρός, έχουν άλλη αξία τα πράματα»

Δύσκολο πράγμα η απεξάρτηση παραδέχθηκε ο Μάριος, αλλά όπως επισήμανε όταν έχεις θέληση και πείσμα όλα είναι εφικτά.

«Χαράμισα 20 χρόνια που την ζωή μου», ήταν η απάντηση του Μάριου όταν τον ρώτησα τι του στέρησε από τη ζωή η χρήση.

«Ωραίο πράμα να είσαι καθαρός έχουν άλλη αξία τα απλά καθημερινά, μαθαίνεις να σέβεσαι να νιώθεις, να κατανοείς να δείχνεις εμπιστοσύνη, το θέμα είναι να το πάρεις απόφαση μέσα σου και να θέλεις να σταματήσεις, οι θεραπεύτριες εδώ εν δίπλα μας, ένιωσα ότι είναι η δεύτερη μου οικογένεια. Σε αγκαλιάζουν και σε δέχονται όπως είσαι. Δουλεύεις τις συμπεριφορές σου εδώ γνωρίζεις τον εαυτό σου, λειτουργεί πολύ σωστά το πρόγραμμα εδώ. Αν δείξεις εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα θα τα καταφέρεις», ανέφερε ο Μάριος.

«Αξίζει πολλά για ούλους τους χρήστες ναρκωτικών να έρτουν δαμέ στην Αγία Σκέπη να προσπαθήσουν να κάμουν απεξάρτηση, να έβρουν τον δρόμο τους και να ξεφύγουν από αυτή την μάστιγα των ναρκωτικών, η Αγία Σκέπη εν η λύση του προβλήματος των χρηστών για να έβρουν τον δρόμο τους και να ζήσουν καθαροί», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Μάριος.

Σπύρος: «Οι ουσίες είναι το πιο ανούσιο πράμα, δεν σου προσφέρουν τίποτε και μπορούν να σου πάρουν τα πάντα»

«Ήθελα να ανήκω σε μια παρέα, δεν ήθελα να φανώ ο παλαβός που εν ήπια»

Αυτά ήταν τα λόγια του Σπύρου όταν τον ρώτησα τι τον οδήγησε στον κόσμο των ναρκωτικών. Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε τα ναρκωτικά είναι παντού και το να κυλήσει κανείς και να παρασυρθεί από κακές παρέες είναι το πιο εύκολο.

σπυρος

«17 χρονών ξεκίνησα τις ουσίες αλλά από τα 13 μου έπινα αλκοόλ, λιο η κοινωνία κουντά σε σε τούτο» παραδέχθηκε ο Σπύρος φέροντας στο μυαλό του αυτά που άκουγε από τον οικογενειακό του κύκλο περί «για να γίνεις άντρας πρέπει να πιείς αλκοόλ». Όπως σημείωσε το ένα έφερε το άλλο, ξεκίνησε με τις ουσίες και σταδιακά έκανε και πιο σκληρά ναρκωτικά με αποτέλεσμα να χάσει όπως επισήμανε 10 χρόνια από την ζωή του.

«Κάποιος νέος που δεν έχει ενημέρωση για το τι είναι η κάθε ουσία και τι επιφέρει και δεν υπάρχει η στήριξη από το σπίτι, γιατί εν αρκεί μόνο να προσέχεις να μην σου βάλουν κάτι στο ποτό σου, εύκολα μπορεί να παρασυρθεί στον κόσμο των ναρκωτικών», παραδέχθηκε.

Τι νιώθεις ότι σου στέρησε από τη ζωή η χρήση ;

«Στο να ωριμάσω, γιατί όταν ξεκινάς από την εφηβεία την χρήση δεν προλαβαίνεις σαν άνθρωπος να ωριμάσεις, ούτε να μαθαίνεις σαν άνθρωπος να αντιμετωπίζεις και να διαχειρίζεσαι δυσκολίες, μια απόλυση, ένα χωρισμό κτλ, πας απευθείας στην χρήση για να ξιάσεις»

Πως σε βοήθησε η Αγία Σκέπη;

«Στην αρχή ήρθα για να κλείσω στόματα, οι γονείς μου προσπάθησαν να βοηθήσουν αλλά με τον λάθος τρόπο επειδή δεν γνώριζαν. Όταν ήρθα εδώ και είδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα, και υπήρχε κατανόηση από τους θεραπευτές και το προσωπικό το είδα αλλιώς. Κατάφερα μετά το πρόγραμμα και με την βοήθεια των θεραπευτών στην επανένταξη να αποκτήσω αυτοπεποίθηση, γύρισα στο πανεπιστήμιο και τώρα είμαι στο 3ο έτος», σημείωσε ο Σπύρος».

Υποτροπή και ξανά πίσω…

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος αυτή της υποτροπής. Ο Σπύρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του στην Αγία Σκέπη βγήκε έξω και συνέχισε την ζωή του ωστόσο μια δυσκολία που συνάντησε στάθηκε αφορμή για να κυλήσει ξανά. Aυτή όμως την φορά δεν επέτρεψε στον εαυτό του να πέσει στάθηκε στα πόδια του πάλεψε με τις άμυνες του και ζήτησε ξανά βοήθεια από το πρόγραμμα.

«Τέλειωσα από το πρόγραμμα βγήκα έξω συνέχισα την ζωή μου όμως το τελευταίο μήνα είχα κάποιες δυσκολίες στα συναισθηματικά και κύλησα ξανά οπότε ζήτησα απευθείας βοήθεια από το πρόγραμμα. Ήρθα για να βρω ξανά τον εαυτό μου να δω τι ξέχασα γιατίδυστυχώς όταν ζεις στον έξω κόσμο υπάρχει πίεση, ξεχνάς να φροντίσεις τον εαυτό σου συναισθηματικά, φεύγεις από την οικογένεια της Αγίας Σκέπης που σε μαθαίνει να εκφράζεσαι και να διαχειρίζεσαι απλά εμείς που τελειώνουμε το πρόγραμμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε πρώην χρήστες αν το ξεχάσουμε αυτό ξεχνά μας το πρώην και μένει μόνο ο χρήστης, άφησα κάποια παράθυρα ανοικτά και ήρθα για να τα κλείσω», εξήγησε ο Σπύρος.

«Οι ουσίες είναι το πιο ανούσιο πράμα, δεν σου προσφέρουν τίποτε και μπορούν να σου πάρουν τα πάντα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Σπύρος.

Αντρέας: «Άρχισα χρήση από τα 14 μου, έκανα οικογένεια και τα παιδιά μου ήταν η αιτία να κάνω απεξάρτηση»

 «Δεν είχα από μικρός οικογένεια και βρήκα διέξοδο στα ναρκωτικά»

«Ένιωθα ότι μου έλειπε η οικογένεια που δεν είχα από μικρός. Μεγάλωνα μόνος, χωρίς οικογένεια και στα 14 άρχισα την χρήση, ήταν κάτι που με έκαμνε να μεν νιώθω πόνο μέσα μου», ήταν η απάντηση του Αντρέα όταν τον ρώτησα τι ένιωθε ότι του έλειπε και βρήκε διέξοδο στα ναρκωτικά.

αντρεας

Τα χρόνια περνούσαν και ο Αντρέας έμπαινε ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο των ναρκωτικών, στη συνέχεια απόκτησε την δική του οικογένεια αλλά όπως παραδέχθηκε δεν κατάφερε να την κρατήσει λόγω του ότι ήταν χρήστης.

«Δυστυχώς όταν κάμνεις χρήση μπλέκεις με παρανομίες, ζητάς συνέχεια λεφτά και κάμνεις τα πάντα μέχρι να εξασφαλίσεις την δόση σου, δεν έχεις καν συναισθήματα»

«Εκείνο που με έκαμε να πω εν πάει άλλο εν τα μωρά μου»

«Τα χρόνια περνούν και αφήνει σε η ίδια η ζωή, εκείνο που με έκαμε να πω εν πάει άλλο εν τα μωρά μου, ήθελα να κάμω κάτι να σταματήσω για να μεν δω τα μωρά μου να κάμνουν ότι κάμνω εγώ. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι εν δύσκολο να σταματήσεις τα ναρκωτικά, είναι τρεις δρόμοι ο θάνατος, τα ψυχολογικά και η απεξάρτηση. Δεν ήξερα τι σημαίνει πρόγραμμα απεξάρτησης, και τότε άκουσα για την Αγία Σκέπη».

«Ο τόπος δαμέ εν τούτος που με ανάστησε»

«Όταν ήρθα στην Αγία Σκέπη σιγά σιγά άρχισα να ανακαλύπτω τον εαυτό μου, ποιος είμαι στην πραγματικότητα και τι θέλω από τη ζωή μου, ανακάλυψα τις δυνατότητες μου, ο τόπος δαμέ εν τούτος που με ανάστησε. Δύσκολο πράμα η απεξάρτηση, δυσκολεύτηκα να ξεκολλήσω από τις σκέψεις της χρήσης, άμαν είχες ένα πρόβλημα έπινες για να παγώσεις το συναίσθημα σου να μεν νιώθεις να μεν πονείς σήμερα πρέπει να μαθαίνεις να νιώθεις και να πονείς. Εδώ μαθαίνεις πολλά, πως να φροντίζεις τον εαυτό σου και μετά να φροντίζεις και τους άλλους εν κάτι που η χρήση σου το στερούσε. Θέλω να μείνω καθαρός, να προσπαθώ για την κάθε μέρα και να βάζω τους στόχους μου, θέλω μια καινούρια αρχή».

«Μείνετε μακριά από τα ναρκωτικά, και όσοι είστε χρήστες ζητήστε βοήθεια ενεν ντροπή, το μόνο πράμα που χάνεις εν τα χρόνια σου, τι πιο όμορφο πράμα να είσαι νέος και να μπορείς να ζήσεις φυσιολογικά», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αντρέας.

Στέλιος: «Σοκαρίστηκα όταν πέθανε από ναρκωτικά άτομο με το οποίο μέναμε στο ίδιο δωμάτιο»

 «H Αγία Σκέπη μας έδωσε ζωή»

Ο Στέλιος είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών και απόφοιτος του κλειστού προγράμματος της Αγίας Σκέπης, τα τελευταία 9 χρόνια εργάζεται ως Κοινωνικός Λειτουργός στην Αγία Σκέπη.

στελιος

Θέλοντας να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του παραδέχθηκε ότι τα ναρκωτικά είναι ένας δύσκολος αντίπαλος που πρέπει να πολεμάς καθημερινά. Ο ίδιος αποφοίτησε από το πρόγραμμα το 2012 και από τότε όπως δηλώνει ζει καθαρός μακριά από τα ναρκωτικά, έχει την δική του οικογένεια και ζει μια φυσιολογική ζωή.

Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον έκανε να θέλει να σταματήσει τα ναρκωτικά απάντησε ότι ήταν ο φόβος για τον θάνατο . «Η πρώτη φορά που σοκαρίστηκα μέσα από το πρόγραμμα ήταν μόλις πέθανε ένα άτομο που ήταν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα μέναμε στο ίδιο δωμάτιο, εγκατέλειψε το πρόγραμμα και μάθαμε μετά από λίγες μέρες ότι πέθανε λόγω χρήσης. Εκείνο που μας διαλύει και είναι ένας τρόπος να αντιληφθούμε πόσο μεγάλο εν το πρόβλημα είναι όταν φεύγουν άτομα εξαιτίας της χρήσης», σημείωσε ο Στέλιος.

«Για εμάς η Αγία Σκέπη μας έδωσε ζωή, μας βοήθησε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας , να βρούμε τον εαυτό μας, από τότε εγώ παντρεύτηκα και έκανα οικογένεια, έκανα την δική μου επιχείρηση και προχωρώ την ζωή μου κανονικά χωρίς εξαρτήσεις», ανέφερε ο Στέλιος καταλήγοντας.

Φωτογραφίες από το Θεραπευτικό Κέντρο στο Φιλάνι:

agia skep
αγια σκε
καθαροι
αγια
αγια σξ
αγια σκ
αγια σκε
αγια σκ