Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λευκωσία
*Φωτογραφία αρχείου

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του σε σχέση με πολυώροφο κτήριο στην οδό Κινύρα σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη η ΟΠΟΚ αναφέρει πως το θέμα της αδειοδότησης «εκτός χώρου, εκτός θεσμικού πλαισίου και εκτός λογικής», δεκαώροφου (ή οκταώροφου) κτηρίου στην Οδό Κινύρα, μέσα στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) Λήδρα Πάλας, επανέρχεται την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, μετά την επιτυχή έκβαση της ιεραρχικής προσφυγής του επενδυτή προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο, ως Πολεοδομική Αρχή, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη και μάλιστα και τις δυο παραλλαγές της. Η πρόταση για δεκαώροφο απορρίφθηκε με ψήφους 24-3, ενώ εκείνη για δεκαώροφο με ψήφους 18-7.

Η ΟΠΟΚ αναφέρει πως είναι εντυπωσιακό πως η Τριμελής Υπουργική Επιτροπή (αποτελούμενη από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων) «αγνόησε τόσο την τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και τις αναλυτικές απόψεις του συνόλου του τεχνικού κόσμου (Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου – ΕΤΕΚ, Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς – ΠΟΑΚ, Κυπριακό Τμήμα Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS Cyprus), περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου – ΟΠΟΚ, Φίλοι της Λευκωσίας, Κάτοικοι Αγίου Ανδρέα), καθώς και εκατοντάδων πολιτών».

Σύμφωνα με την ΟΠΟΚ, «εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο η παραγνώριση της αναλυτικής τοποθέτησης του καθ’ ύλην αρμόδιου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

«Είναι δυνατόν ο Υπουργός Εσωτερικών (Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής) να αδιαφορεί και να τοποθετείται, χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετα με το οικείο επιστημονικό και τεχνικό τμήμα τoυ υπουργείου του οποίου προΐσταται;», διερωτάται.