Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ελισάβετ

Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου τάφηκε στο Γουίνσδορ μαζί με τον σύζυγο της Φίλιππο, ο οποίος από το θάνατό του το 2021, βρίσκεται στη βασιλική κρύπτη. Προηγήθηκε στις 18:00 το απόγευμα νεκρώσιμη ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Γουίνδσορ, στην παρουσία 800 ατόμων. 

Με τον τελευταίο ύμνο, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα, τα βασιλικά εμβλήματα, δηλαδή το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα. Πρόκειται για μία ενέργεια που συμβολίζει το τέλος της βασιλείας της Ελισάβετ της δεύτερης. Θα τα παραλάβει ο Κάρολος στην τελετή ενθρόνισης το 2023 οπότε και θα αρχίσει επίσημα η περίοδος της δικής του βασιλείας. Ακολούθως το φέρετρο τοποθετήθηκε στην υπόγεια βασιλική κρύπτη, όπου και θα παραμείνει μέχρι την ώρα της ταφής. Η τελετή ήταν ιδιωτική και ως εκ τούτου δεν επετράπη η είσοδος σε τηλεοπτικά συνεργεία. 

Αμέσως μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, το φέρετρο τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα και συνοδεύθηκε από μέλη του Βασιλικού Ναυτικού στην τελευταία πομπή στο Λονδίνο. Τελικός προορισμός στην Βρετανική πρωτεύουσα ήταν η αψίδα του Wellington, ενώ η πομπή έκανε στάση μπροστά από το Παλάτι του Μπάγκινχαμ. Το κλίμα ήταν συγκινητικό. Το προσωπικό της βασίλισσα,ς παραταγμένο της απηύθυνε το «ύστατο χαίρε». 

Λίγο αργότερα, η σορός έφτασε στην αψίδα του Wellington όπου της απηύηθυναν στρατιωτικό χαιρετισμό, ενώ σε όλο το Λονδίνο ακούστηκαν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου από όπου είχε περάσει η πομπή. 

Με στρατιωτικές τιμές και τον εθνικό ύμνο αναχώρησε για το Ουίνδσορ, η νεκροφόρα με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα, η πομπή πέρασε τις πύλες του κάστρου του Ουίνσδορ, όπου την υποδέχτηκαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Την πομπή ανέμεναν και τα δύο κόργκι της βασίλισσας, Μιούικ και τη Σάντι, ενώ στο Γουίνσδορ βρισκόταν και το άλογο της Βασίλισσας η Έμμα. Η υποδοχή στο κάστρο έγινε με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Η άφιξή της σηματοδότησε και την τελική φάση της κηδείας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κλείνει απόψε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του.

Το χρονικό της κηδείας 

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και βασιλικής λαμπρότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο απεύθυνε σήμερα το ύστατο χαίρε στη Βασίλισσα Ελισάβετ, την μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία της χώρας. 

Η κηδεία τελέστηκε το μεσημέρι στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, στην παρουσία δύο χιλιάδων προσκεκλημένων, την ώρα που χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους του Λονδίνου δηλώνοντας παρών στο ιστορικό γεγονός. 

Όλα όσα συνέβησαν στην μεγαλοπρεπή κηδεία, η οποία έφερε την σφραγίδα της ίδιας της Βασίλισσας.

Τα παραλειπόμενα

Πολλοί ήταν εκείνοι που μαγνήτισαν τα φλας των φωτογράφων στην πολύωρη νεκρώσιμη διαδικασία, από την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ, μέχρι τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγο του Μπριζίτ.

 Επεισοδιακή ήταν η άφιξη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο Αββαείο του Γουεστμινστέρ, καθώς η τεθωρακισμένη λιμουζίνα του μπλόκαρε στην κίνηση των δρόμων του Λονδίνου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την κηδεία από γιγαντοθόνες που είχαν στηθεί σε καίρια σημεία του Λονδίνου αλλά και πάρκα της Αγγλίας. Την εικόνα από την τελετή της κηδείας μετέδιδαν και 125 κινηματογράφοι. 

 

γιγαντοθόνη Ελισάβετ