Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιράν

Παραμονές της μετάβασής του στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραΐμ Ραϊσί, παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και στο γνωστό ειδησεογραφικό πρόγραμμα "60 Minutes" και τη δημοσιογράφο Lesley Stahl. Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες. Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Ιρανού Προέδρου που παραχώρησε σε δυτικό μέσο από την ανάληψη των καθηκόντων του, πέρσι τον Αύγουστο.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Βιέννη για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του, ο Πρόεδρος Ραϊσί δήλωσε ότι αντιμετωπίζονται δυσκολίες επιρρίπτοντας ευθύνες στην αμερικανική πλευρά και τόνισε ότι «δεν έχει δει κάποια πρακτική αλλαγή στη στάση που τηρεί η προεδρία του Τζο Μπάιντεν σε σχέση με το παρελθόν», πέραν του ότι έχει γίνει αποδέκτης διαβεβαιώσεων ότι η αμερικανική στάση διαφέρει σε σχέση με τότε.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απάντησε αρνητικά. Όσο για τη συνεχιζόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας του εκ μέρους της Δύσης και κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ, ο Ραϊσί χαρακτήρισε τις κυρώσεις «τυραννικές» επειδή στοχεύουν στην μείωση της ποιότητας ζωής του ιρανικού λαού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προβλήθηκαν πλάνα από εμπορικά κέντρα στην Τεχεράνη, παρατηρώντας το φαινόμενο καταναλωτικά είδη οικιακής χρήσεως και ένδυσης τοπικής ιρανικής παραγωγής να έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν προϊόντα που άλλοτε εισάγονταν από το εξωτερικό.

Η δημοσιογράφος του CBS, ανατρέχοντας στο παρελθόν του Εμπραΐμ Ραϊσί όταν είχε διατελέσει δικαστής επί μακρά χρονική περίοδο, τον ρώτησε εάν είναι βάσιμες οι κατηγορίες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι ευθύνεται για την εκτέλεση περί των 5.000 βαρυποινιτών. Ο Ραϊσί αμφισβήτησε τα στοιχεία, προσθέτοντας ότι «οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνται βάσει της ιρανικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την αντιστοιχία των εγκλημάτων με τον τρόπο επιβολής εκάστοτε ποινής».

Σε ερώτηση εάν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το ζήτημα τεσσάρων κρατουμένων με διπλή Ιρανική και Αμερικανική υπηκοότητα με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης, ο Ραϊσί ανταπάντησε ότι υπάρχουν «πολλοί Ιρανοί πολίτες που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ» τονίζοντας ότι τα δύο αυτά ζητήματα έχουν χαρακτήρα ανθρωπιστικό και ότι «σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στα ζητήματα που συζητούνται για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

Σχετικά με τον χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνησή του στοχεύει στο να καλύψει ανάγκες της ιατρικής, της φαρμακοβιομηχανίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Σε ερώτηση εάν ο Ιρανός Πρόεδρος συντάσσεται με τις θέσεις των προκατόχων του, που παρομοίαζαν το Ισραήλ με «καρκίνωμα από το οποίο η Μέση Ανατολή οφείλει να απαλλαγεί», ο Ραϊσί ανταπάντησε ότι «πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει επί δεκαετίες ο Παλαιστινιακός λαός, που έχει χάσει τη γη του και τα σπίτια του». Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετές αραβικές χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ και ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται να διατηρεί ήδη απ’ευθείας επαφές με το ισραηλινό κράτος, ο Ιρανός Πρόεδρος απάντησε ότι η υπογραφή των ‘Συμφωνιών του Αβραάμ’ αποτελούν «ένα πισώπλατο μαχαίρωμα για το Παλαιστινιακό ζήτημα».

Τέλος, η δημοσιογράφος του CBS ρώτησε τον Πρόεδρο Ραϊσί ποια είναι η θέση του για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Ο Ιρανός Πρόεδρος απάντησε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε, ωστόσο θα πρέπει να επιτραπεί περαιτέρω έρευνα επ’ αυτού».

Οι δηλώσεις του Ραϊσί σχετικά με το Ολοκαύτωμα σχολιάσθηκαν τόσο από τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, όσο και από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ. Συγκεκριμένα, ο Ερντάν χαρακτήρισε «φρικιαστικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν, αρνούμενος ξεκάθαρα ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη».

Κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές και να του απαγορεύσει να διασπείρει αντισημιτικό μίσος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να δοθεί βήμα στον ‘χασάπη της Τεχεράνης’», αναφερόμενος στην θητεία του Εμπραΐμ Ραϊσί στο δικαστικό σώμα της χώρας του προτού εισέλθει στην πολιτική ζωή.

Παράλληλα, με σημερινή του ανάρτηση στο twitter, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις Ραϊσί στο CBS, επέδειξε έναν πίνακα που υπάρχει στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ, στον οποίον απεικονίζονται ένα χέρι μικρού παιδιού να πιάνει ένα χέρι ενός επιζόντα του Ολοκαυτώματος, με χαραγμένους τους αριθμούς κράτησής του σε ένα από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με φόντο την ισραηλινή σημαία.