Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καρκινος του προστατη

Καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, δηλώνουν με μια φωνή σε παρέμβαση τους στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», Γιάννος Γιωργαλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Uomo Κύπρου και Νικόλας Ζάμπογλου, Οικολόγος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες, καθώς ένας στους δέκα θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Κάθε χρόνο στην Κύπρο εντοπίζονται 500 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, αριθμός αρκετά μεγάλος για το νησί μας αλλά όχι μακριά από τα στοιχεία που καταγράφουν άλλες χώρες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε προληπτικά τεστ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Το 2009 μόλις 19% των ατόμων προέβαιναν σε προληπτικό έλεγχο, μέσα σε δέκα χρόνια και μετά από 15 χρόνια ζωής του Europa Uomo Κύπρου φτάσαμε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυμαίνεται στο 50%», δήλωσε ο κ. Γιωργαλλής.

Όπως ανέφερε μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στην συμπερίληψη του προληπτικού αυτού ελέγχου στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να προστατευθούν από τον επιθετικό αυτό καρκίνο.

Αν και ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται ως αρρώστια της μεγάλης ηλικίας, ο γιατρός Ζάμπογλου, συστήνει στους πολίτες να προβαίνουν σε τεστ κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια από τα 45 με 50 τους χρόνια. Η δυσκολία με τον καρκίνο του προστάτη αφορά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που ενδεχομένως θα θορυβήσουν τον ασθενή, γι’ αυτό εξάλλου και η πρόληψη στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο σημαντική.

Europa Uomo Κύπρου

Σκοπός της οργάνωσης Europa Uomo είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, έτσι ώστε ακόμα περισσότερα άτομα να πραγματοποιήσουν τον προληπτικό έλεγχο.

Τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται δίπλα από κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη, και είναι έτοιμα να απαντήσουν ερωτήσεις αλλά και να κατευθύνουν τους πολίτες.
Την ίδια ώρα τα μέλη της Europa Uomo Κύπρου παραμένουν συνεχώς ενήμερα για τις εξελίξεις που προκύπτουν αναφορικά με τον καρκίνου του προστάτη, αφού όπως δήλωσε ο κ. Γιωργαλλής προ λίγων ημερών συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό συνέδριο για το θέμα.

Να αναφέρουμε ότι ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι τον ερχόμενο Μάιο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα τον καρκίνο του προστάτη.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: