Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μακαρειο εγκυος

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με την υπόθεση που είδε το «φως» της δημοσιότητας χθες, Κυριακή (18/09) σχετικά με γυναίκα – πρόσφυγα που της αρνήθηκαν ιατρική φροντίδα στο Μακάρειο Νοσοκομείο και έχασε τελικά τα δίδυμα που κυοφορούσε, ψάχνει το Υπουργείο Υγείας και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία, ενώ ζήτησε άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή (16/09), ο Υπουργός συναντήθηκε με την γυναίκα που έχασε τα δίδυμα στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, με σκοπό να ενημερωθεί για τα γεγονότα της υπόθεσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο Υπουργός καθησύχασε τη γυναίκα και της ζήτησε να μην ανησυχεί για οποιονδήποτε στιγματισμό της, ενώ προσφέρθηκε να τη συνοδεύσει στην επόμενη επίσκεψη της στο νοσοκομείο.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με την οποία ζητά  έκθεση γεγονότων και άμεση διερεύνηση του περιστατικού καθώς επίσης και την καταγραφή των γεγονότων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη την ημέρα που μετέβη η γυναίκα στο Μακάρειο Νοσοκομείο και κατά πόσο οι λάθος χειρισμοί οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη.

Για το θέμα είχε μιλήσει νωρίτερα σήμερα στο ant1live και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο οποίος επίσης υπογράμμισε την ευαισθησία που επέδειξε ο Υπουργός Υγείας για το θέμα, ενώ έκανε ξεκάθαρη και τη θέση του Υπουργείου για τέτοιου είδους περιστατικά, η οποία δεν είναι άλλη από την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις.

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Δρα Γιαννάκη ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχαν με τη γυναίκα από το Καμερούν τη περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, άκουσαν προσεχτικά όλα όσα είχε να δηλώσει αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη μετάβαση της στο νοσοκομείο.

Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θα επιδείξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ εξήγησε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγας και είχε κάρτα νοσηλείας. Συνεπώς δικαιούτο να δεχθεί φαρμακευτική περίθαλψη. Εξάλλου, σύμφωνα και με τα λεγόμενα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει σχετική εγκύκλιος από το 2011, η οποία καλύπτει παιδιά και έγκυες γυναίκες όσον αφορά την παροχή ιατρικής περίθαλψης και την αποστολή τιμολογίου στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας για διευθέτηση του.

«Πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν έγινε αυτή όλη η διαδικασία και από τη στιγμή που είχε την κάρτα νοσηλείας γιατί δεν την πήρανε στους γιατρούς και στο τέλος αυτή η γυναίκα έχασα τα παιδάκια της», είπε η Δρα Γιαννάκη.

Ξεκίνησε η διερεύνηση… λαμβάνει πρωτοβουλία ο ΟΚΥπΥ

Σε δηλώσεις στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» προέβη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο όποιος δήλωσε ότι η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει, αφού ζητήθηκε από τον Διευθυντή του Μακάρειου να καταγράψει τα γεγονότα πίσω από το συγκεκριμένο περιστατικό. Επιφυλάχθηκε ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις, αφού όπως ανέφερε η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

«Έχουν δοθεί οδηγίες για καταγραφή των γεγονότων. Περιμένουμε να γίνει πλήρης διερεύνηση του περιστατικού ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα», είπε. 
Ακολούθως σημείωσε ότι βασική αρχή του οργανισμού είναι η μη άρνηση ιατρικής περίθαλψης σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας λόγω έλλειψης χρημάτων. 

«Είναι πολύπλοκο το θέμα… Θα λάβουμε πρωτοβουλία ώστε να έρθουμε σε επαφή με υπουργεία, τμήματα, υπηρεσίες που ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία και να μην δημιουργούνται οι οποιεσδήποτε παρερμηνείες που ενδεχομένως οδηγήσουν σε τέτοιου είδους σοβαρά επεισόδια», είπε ο κ. Χαριλάου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποκλείεται να διοριστεί και ερευνών λειτουργός, ωστόσο τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την συγκεκριμένη υπόθεση έκανε γνωστή η εφημερίδα «Πολίτης» και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η εν λόγω γυναίκα έσπευσε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου σύμφωνα με την καταγγελία της αρνήθηκαν περίθαλψη γιατί δεν είχε 30 ευρώ που χρειαζόταν για την επίσκεψη.