Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μικρασιατικη καταστροφη

Εκατό χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την σφαγή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη γη της Μικράς Ασίας και από τα τραγικά γεγονότα του 1922.

Μαινόμενοι στρατιώτες της Τουρκίας έκαψαν την Σμύρνη το πρωί της 27ης Αυγούστου και άρχισαν σφαγές από την αρμενική συνοικία του Αγίου Στεφάνου, αποκλείοντας όλες τις οδούς επικοινωνίας.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες οι σφαγές επεκτάθηκαν στις ελληνικές γειτονιές και όλη την Σμύρνη κάλυψαν οι στριγκλιές και τα ουρλιαχτά παιδιών και γυναικών.

Οι εφιαλτικές εικόνες και μνήμες από τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά ζωντάνεψαν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, και στο μνημόσυνο που τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης.

Επιμνημόσυνο λόγο με αναφορές στα δραματικά γεγονότα εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η καταστροφή και η εγκατάλειψη της Σμύρνης ήταν η τελευταία πράξη του δράματος που οδήγησε σε στρατιωτική ήττα και συντριβή. Ακολούθησε ο ξεριζωμός ενός ολόκληρου κόσμου. Ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες διώχτηκαν από την πατρώα γη. Οι σφαγές, οι λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, ήρθαν ως αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα ιερά χώματα

 

Μετά το πέρας το μνημόσυνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.