Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βροχες

Βρισκόμαστε στην καρδιά του πρώτου μήνα του φθινοπώρου, ωστόσο οι θερμοκρασίες παραμένουν κολλημένες πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή. 


Το σκηνικό του καιρού προβλέπεται ότι θα αλλάξει από την ερχόμενη εβδομάδα. Έρχεται μείωση και σταθεροποίηση των θερμοκρασιών, αλλά και σκόνη από τη βόρειο Αφρική. 

«Από το μεσημέρι και μετά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις κυρίως στο δυτικό μέρος του νησιού,  παροδικά θα επηρεαστούμε από λίγη σκόνη στην ατμόσφαιρα, είναι μόνο από ότι φαίνεται για τη Δευτέρα», επισήμανε η Λειτουργός Τμήματος Μετεωρολογίας, Στεφανία Λοϊζου. 

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξηγεί πως τα επίπεδα σκόνης δεν αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες δεδομένου πως οι συγκεντρώσεις δεν θα ανέλθουν σε ανησυχητικά επίπεδα. 

«Τρίτη και Τετάρτη αλλάζει λίγο το σκηνικό. Αργότερα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν αναμένουμε πως θα δώσουν μεμονωμένη βροχή χωρίς να αποκλείουμε προς το παρόν και το ενδεχόμενο καταιγίδας κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό», σημείωσε η κ. Λοϊζου. 

Καταστρέφεται ο πλανήτης 
 

Σε λάθος κατεύθυνση βρίσκεται ο πλανήτης αλλά και οι πολίτες, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να οδεύουν προς αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής. 

Περισσότεροι από πενήντα Υπουργοί και εκπρόσωποι από εκατοντάδες οργανώσεις θα βρεθούν στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα, για να λάβουν μέρος στην 9η Υπουργική διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού για το περιβάλλον και την Ευρώπη. 

«Είναι μια γιορτή για την Κύπρο είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, υπάρχει αθρόα συμμετοχή σε πολύ υψηλό επίπεδο και το πιο σημαντικό γίνεται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, μια Μεσόγειο έθραυστη σε ότι αφορά την αειφορία.», ανέφερε η Προιστάμενη Μονάδας Εκπαίδευσης Αειφόρου Ανάπτυξης, Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου. 

Κατά την τριήμερη διάσκεψη θα τεθούν επί τάπητος η κυκλική αειφορία, ο αειφόρος τουρισμός και η αειφόρος ανάπτυξη. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως η κλιματική κρίση που βιώνουμε πρέπει να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην παγκόσμια ατζέντα. 

«Αν δεν ακουστεί η φωνή όλων, αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα ως η τελευταία γενιά θα πρέπει να είμαστε υπόλογοι αυτής της καταστροφής την οποία εμείς προκαλέσαμε.  Αν δεν αντιληφθούμε ότι το σπίτι μας δεν είναι τα 200 τετραγωνικά που μένουμε αλλά είναι ο πλανήτης τότε θα δούμε τα πράγματα αλλιώς.», σημείωσε η κ. Ζαχαρίου. 

Μέχρι το 2050 περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πόλεις θα ζουν κατά μέσο όρο σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 35 βαθμών κελσίου.