Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταραχες αιτη

Νέες ταραχές και λεηλασίες σημειώθηκαν χθες Παρασκευή σε διάφορες πόλεις της Αϊτής, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή των καυσίμων, με διαδηλωτές να λεηλατούν αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Η αποθήκη αυτή που βρίσκεται στην πόλη Γκοναΐβ, την τρίτη μεγαλύτερη της Αϊτής, περιείχε 1.400 τόνους τροφίμων. Την Πέμπτη έγινε στόχος των διαδηλωτών, την ώρα που πλήθος ανθρώπων είχε βγει στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς και άλλων πόλεων. 

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες το WFP καταδίκασε την επίθεση στα γραφεία του και τη λεηλασία της αποθήκης, υπογραμμίζοντας ότι τα τρόφιμα που περιείχε προορίζονταν για το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων και για τις πιο ευάλωτες οικογένειες και παιδιά στην Αϊτή, μια χώρα που βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση. 

«Το περιστατικό αυτό είναι απλώς απαράδεκτο. Τα τρόφιμα που λεηλατήθηκαν θα επέτρεπαν να τραφούν σχεδόν 100.000 μαθητές σχολείου ως το τέλος του έτους», τόνισε ο Ζαν- Μαρτίν Μπάουερ διευθυντής του WFP στην Αϊτή. 

Λεηλασίες σημειώθηκαν και αλλού στη Γκοναΐβ και στη Σεν- Μαρκ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας Αρτιμπονίτ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Nouvelliste, λεηλατήθηκαν τo Γραφείο του ΟΗΕ για τις Υπηρεσίες Προγραμμάτων (UNOPS), σχολεία, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και πολλές επιχειρήσεις. 

Στο Πορτ-ο-Πρενς οι ταραχές συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχή ημέρα. Από την Τρίτη διαδηλωτές έχουν επιτεθεί εναντίον επιχειρήσεων και κτιρίων όπου στεγάζονται κρατικά γραφεία. 

Την Πέμπτη διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το γραφείο της Εθνικής Τηλεόρασης της Αϊτής (TNH) και ένα γραφείο των Εθνικών Αρχείων. Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν επίσης λεηλατηθεί και πυρποληθεί. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη στόχος των διαδηλωτών έγιναν οι κατοικίες δύο συνεργατών της κυβέρνησης, του δικηγόρου Αντρέ Μισέλ και της πρώην γερουσιάστριας Εντμόντ Μποζίλ, όπως και του Ρικάρ Πιέρ υπουργού Σχεδιασμού και Εξωτερικής Συνεργασίας της κυβέρνησης.

Σε μήνυμά του που εξέδωσε χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «ανήσυχος για την κατάσταση στην Αϊτή». 

Ο Γκουτέρες ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ κάλεσε «όλες τις πλευρές να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, προκειμένου να αποφευχθεί η βία και η αστυνομία της Αϊτής να μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο της να προστατεύει τον πληθυσμό».