Τηλεόραση Ραδιόφωνο
9ο

Στην υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση αρχαίων μνημείων, ιδιαίτερα μνημείων όπου οι κοινότητες δεν έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των έργων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος από την Αρχιμανδρίτα της επαρχίας Πάφου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην κοινότητα και στον Νερόμυλο του Μαραθεύτη, προσθέτοντας πως οι εργασίες αποκατάστασης του Νερόμυλου θα είναι ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. 

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια ο κ. Καρούσος ανέφερε πως το Υπουργείο του ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστους της αποκατάστασης του Νερόμυλου που ανέρχεται στις 115.000 ευρώ, προσθέτοντας πως οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν τον Μάϊο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο του 2022.  Η απόφαση  είπε, «ήταν για κάλυψη 100% του κόστους κάτι που πράττουμε με σημαντικό αριθμό και άλλων μνημείων».

Πρόσθεσε πως για υλοποίηση του έργου εργάστηκε το συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την επίβλεψη της αρμόδιας Αρχαιολογικού Λειτουργού και της Αρχιτέκτονος του Τμήματος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καρούσος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Αρχιμανδρίτα.

«Νοτιοανατολικά του χωριού της Πάνω Αρχιμανδρίτας βρίσκονται τα κατάλοιπα νερόμυλου, γνωστού ως «Νερόμυλος του Μαραθεύτη». Το όνομα του προέρχεται από τον προτελευταίο ιδιοκτήτη του που ήταν ο Χαράλαμπος Μαραθεύτης, προπάππος του σημερινού Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αρχιμανδρίτας του Χριστόδουλου Νεοκλέους», αναφέρεται.

Από την επιγραφή με χρονολογία 1582 που υπάρχει στον υδατόπυργο, είναι βέβαιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι ο νερόμυλος ήταν σε λειτουργία για περίπου 350 χρόνια, αφού  σταμάτησε να λειτουργεί στη δεκαετία του 1930. Από τα αρχικά κτίσματα σώζονται σημαντικά τμήματα της υδατοδεξαμενής, ολόκληρος ο υδατόπυργος, και κατάλοιπα του δωματίου με τον αλεστικό μηχανισμό και δύο βοηθητικών δωματίων.

Ο νερόμυλος κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαίο Μνημείο Β Πίνακα το 2017 με σκοπό τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξή του. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η κοινότητα Αρχιμανδρίτας, μέσω του κ. Χριστόδουλου Νεοκλέους, προχώρησε στην ετοιμασία αρχιτεκτονικής μελέτης από ιδιώτες αρχιτέκτονες και στη διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών με την καθοδήγηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Με αυτό τον τρόπο συλλέχθηκαν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που ήταν απαραίτητα για τη διεξαγωγή των εργασιών συντήρησης του μνημείου.

Επειδή ο νερόμυλος σήμερα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση, αποφασίστηκε η συντήρησή του ως έχει.

Με αυτό το σκεπτικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, το έργο προβλέπει καθαρισμούς των δαπέδων και του περιβάλλοντος χώρου από συσσωρευμένα χώματα, στερεώσεις και αρμολογήσεις των υφιστάμενων τοιχοποιιών και στοχευμένες συμπληρώσεις της τοιχοποιίας, όπου αυτό ήταν απαραίτητο.