Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πόρισμα Θανάση Νικολάου

Αδιανόητες ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν στον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα άτομα που διερεύνησαν στο παρελθόν την δολοφονία, όπως έχει επιβεβαιωθεί, του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Ένας από αυτούς κλήθηκε από τον κ. Μάτσα να απαντήσει 40 συνολικά ερωτήσεις για την υπόθεση και ανέφερε μόνο «δεν έχω να πω τίποτα» ενώ άλλος υποστήριξε, «αφού ήταν αυτοκτονία τι να διερευνήσουμε;».

Οι αποκαλύψεις του κ. Μάτσα έγιναν στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», όπου απαντώντας στις ερωτήσεις του Νικήτα Κυριάκου ο ανακριτής άφησε σαφέστατες υπόνοιες για συγκάλυψη του εγκλήματος και αναφέρθηκε σε μια υπόθεση που «διερευνήθηκε τόσο ιατροδικαστικά όσο και από την Αστυνομία με πρόχειρο τρόπο, επιπόλαια και επιφανειακά».

«Μπορώ να υποθέσω ότι ήταν θελημένη η αμέλεια, από το σύνολο σοβαρών παραλήψεων πράξεων και ενεργειών», είπε χαρακτηριστικά, λόγω του ότι «πολλές από τις πολύ σοβαρές παραλήψεις που έγιναν ήταν αυτονόητες ότι δεν έπρεπε να γίνουν».

Οι απαντήσεις των τεσσάρων εμπλεκόμενων

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τα άτομα που διερεύνησαν στο παρελθόν την υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου, ο κ. Μάτσας επιβεβαίωσε ότι το πόρισμα «δείχνει» τέσσερις ύποπτους.

Ο κ. Μάτσας έκανε αναφορά στη συνομιλία που είχε μαζί τους λέγοντας ότι, «στον ένα επέβαλα 40 ερωτήσεις και η απάντηση του ήταν δεν έχει να πει τίποτα». Οι άλλοι τρείς είπαν ότι «αφού μας είπαν ότι είναι αυτοκτονία τι να διερευνήσουμε;»

Όπως επεσήμανε, ενώ ήταν παρόντες στη σκηνή που ερευνούσαν και έβλεπαν ότι ο Θανάσης εξωτερικά δεν είχε το παραμικρό τραύμα, δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε στις ενδείξεις που υπήρχαν.

Διευρευνήθηκε ως «μικροπαράβαση»

Μιλώντας για τις πολύ σοβαρές παραλείψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης στο αρχικό στάδιο, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως ο θάνατος του στρατιώτη διερευνήθηκε ως μικροπαράβαση, σύμφωνα με το συμπέρασμα που έβγαλε τότε ο ιατροδικαστής 10 λεπτά αφότου πήγε στο σημείο. Πρόσθεσε ότι ως μικροπαράβαση αντιμετώπισε την υπόθεση και ο Αστυνομικός Σταθμός ο οποίος ανέλαβε την διερεύνηση, η οποία ανατέθηκε σε έναν άπειρο αστυνομικό.

Μπορούν να πληρώσουν οι ένοχοι 17 χρόνια μετά;

Ο κ Μάτσας απαντώντας στην ερώτηση εάν μπορούν να πληρώσουν οι ένοχοι 17 χρόνια μέτα δήλωσε ότι, «Από την εμπειρία που έχω, όσο υπάρχει καθυστέρηση τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για αποτελεσματική διερεύνηση. Σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο η καθυστέρηση είναι 17 χρόνια, αλλά τα στοιχεία έλειπαν, καταστράφηκαν ή δεν υπάρχουν. Δεν μερίμνησαν αυτοί που έπρεπε να εξασφαλιστούν»

Από που προήλθε ο θάνατος 

Ο κ. Μάτσας επιβεβαίωσε ότι βάσει των νέων ευρημάτων, ο θάνατος του Θανάση προήλθε από δύο παράγοντες ταυτόχρονα: Χτυπήματα στο σώμα, ρήξη δεξιού πνεύμονα, θλάση στον αριστερό και στραγγαλισμό. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν το πόρισμα θα δοθεί στη μητέρα  

Η μητέρα του Θανάση Νικολάου ζήτησε επανειλημμένα το πόρισμα και εξέφρασε το παράπονο της, αφού χάρη στην μάχη που έδινε 17 χρόνια οφείλεται η εξέλιξη που έδειξε το αποτρόπαιο έγκλημα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έπρεπε να της δοθεί το πόρισμα, ο κ. Μάτσας είπε «το πόρισμα το παραδώσαμε στον Γενικό Εισαγγελέα αφού αυτός μας διόρισε. Από εκεί και πέρα ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα το δώσει στην οικογένεια». Κατά την δική του άποψη, ανέφερε, η οικογένεια δικαιούται να έχει πρόσβαση στο πόρισμα.

Από εδώ και πέρα…

Η εγκληματική ενέργεια πλέον είναι δεδομένη, το θέμα είναι τι θα γίνει απ’ δω και πέρα αφού οι υπεύθυνοι πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ερωτηθής για το πως θα ενεργούσε ο ίδιος εάν ήταν Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι, «εγώ θα έδινα οδηγίες στην αστυνομία να προβεί σε λήψη γενετικού υλικού από τους περισσότερους που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο ούτως ώστε να ελεγχθεί η ταυτοποίηση, ή όχι αυτού του υλικού με το dna που βρέθηκε μεταγενέστερά πάνω στα ρούχα του θύματος» 

Στα ρούχα του Θανάση, επεσήμανε, βρέθηκαν τρια διαφορετικά DNA, υπάρχει πιθανότητα οι δράστες να είναι από το στρατόπεδο, να είναι είτε στρατιώτες είτε αξιωματικοί κλπ. 

Υπήρξε συγκάλυψη;

Απαντώντας στην ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου κατά πόσον υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος ο κ. Μάτσας ανέφερε ξεκάθαρα: «Είναι τόσες οι παραλήψεις και τόσο σοβαρές που υπάρχει πιθανότητα συγκάλυψης».