Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σδ

Με δίωρη στάση εργασίας από τις 09:00-11:00, οι φυσιοθεραπευτές ζητούν να πληρώνονται όπως έχει συμφωνηθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, είπε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Ειρήνη Ζανέττου.

Όπως ανέφερε, το διοικητικό συμβούλιο των φυσιοθεραπευτών που ανέλαβε τον Ιανουάριο έκανε μια σειρά συναντήσεων με τον ΟΑΥ με την τελευταία του συνάντηση στις 2 Αυγούστου.

«Θέσαμε το αίτημα μας ότι θέλουμε να πληρωνόμαστε για τις υπηρεσίες μας, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Η αμοιβή των φυσιοθεραπευτών έχει μειωθεί κατά 15% εδώ και ένα χρόνο, λόγω αύξησης παροχών που προσφέρει ο ΟΑΥ σε ομάδες ασθενών, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της αμοιβής μας» σημείωσε, ενώ ζήτησε με τα σημερινά δεδομένα να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2023.

Από τις 2 Αυγούστου, συνέχισε, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από τον ΟΑΥ πέραν από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από λειτουργό αφού ανακοινώθηκε η δίωρη στάση εργασίας που δεν απαντούσε σε κανένα από τα ζητήματα μας.

«Εμείς θεωρούμε ότι ο ΟΑΥ δεν μας σέβεται, ίσως δεν αντιλαμβάνεται την θέση μας στο ΓεΣΥ και την σημαντικότητα της φυσιοθεραπείας, οπότε κατήλθαμε σε δίωρη στάση εργασίας για να ακουστούν τα αιτήματα μας αλλά και για την παντελή αδιαφορία του Οργανισμού», πρόσθεσε.

Η κ. Ζανέττου ανέφερε ότι το 2020 εντάχθηκαν οι φυσιοθεραπευτές στο ΓεΣΥ. «Εμείς θεωρούσαμε ως Σύλλογος ότι θα ήταν ανήκουστο να γίνει Γενικό Σχέδιο Υγείας χωρίς να είναι η φυσιοθεραπεία μέσα και μάλιστα είμασταν υπέρ του ΓεΣΥ γιατί θέλαμε να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης στις φυσιοθεραπείες», επεσήμανε.

Είμασταν και είμαστε υπέρμαχοι του ΓεΣΥ, συνέχισε, το αποδείξαμε έμπρακτα γιατί είμασταν από τους πρώτους κλάδους που ενταχθήκαμε στο ΓεΣΥ με συγκεκριμένη συμφωνία τότε.

«Εμείς θέλουμε ο κόσμος να παίρνει τις θεραπείες που πρέπει να παίρνει αλλά όχι να τις πληρώνουν οι φυσιοθεραπευτές. Είμαστε επαγγελματίες υγείας, δεν ασχολούμαστε ούτε με πολιτικά παιγνίδια ούτε μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιγνίδια. Εμείς διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας», συμπλήρωσε.