Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βασιλισσα

Μία ώρα θα διαρκέσει το πρωί της Δευτέρας η νεκρώσιμη ακολουθία για τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι ώρα Λονδίνου με τήρηση δύο λεπτών σιγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι θύρες του ιστορικού ναού θα έχουν ανοίξει στις 8 το πρωί τοπική για να υποδεχθούν τους δεκάδες ηγέτες κρατών και λοιπούς προσκεκλημένους.

Μιάμιση ώρα νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall.

Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το υπερυψωμένο βάθρο στο οποίο έχει τοποθετηθεί στο κρατικό κιλλίβαντα (ανοιχτή άμαξα μεταφοράς πυροβόλων) στις 10.35.

Στις 10.44 η πομπή με το φέρετρο θα αναχωρήσει από το Westminster Hall για να φτάσει οκτώ λεπτά αργότερα στο Αβαείο. Πίσω από το φέρετρο θα περπατά ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Τον κιλλίβαντα θα σέρνουν όπως ορίζει το πρωτόκολλο 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

Στις 11 θα αρχίσει η νεκρώσιμη ακολουθία και όταν ολοκληρωθεί, το φέρετρο θα τοποθετηθεί ξανά στον κιλλίβαντα για μία πομπή διάρκειας 45 λεπτών ως την Αψίδα του Ουέλινγκτον στο Hyde Park.

Εκεί θα επιβιβαστεί στην επίσημη κρατική νεκροφόρα για να φτάσει στο Ουίνδσορ περίπου δύο ώρες αργότερα.

Εκεί θα σχηματιστεί νέα πομπή που θα μεταφέρει το φέρετρο στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε τη βασική κατοικία της Ελισάβετ.

Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο παρεκκλήσι μία συντομότερη εξόδιος ακολουθία από τον Ηγούμενο του Ουίνδσορ, που θα ολοκληρωθεί με το βάθρο στο οποίο θα έχει τοποθετηθεί το φέρετρο να υποχωρεί στη Βασιλική Κρύπτη, κάτω από το ναό.

Με την αποχώρηση των μελών της βασιλικής οικογένειας θα ολοκληρωθεί το δημόσιο σκέλος της κηδείας.

Ο ενταφιασμός θα γίνει σε ιδιωτικό κύκλο στις 7.30 το βράδυ τοπική στο Παρεκκλήσι του Γεωργίου ΣΤ’, όπου είναι θαμμένος ο ομώνυμος βασιλιάς και πατέρας της Ελισάβετ, καθώς και η μητέρα της.

Μαζί με τη βασίλισσα θα ενταφιαστεί και το φέρετρο του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου που έχει εναποτεθεί στη Βασιλική Κρύπτη κατά τη δική του κηδεία τον Απρίλιο του 2021.