Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φραχτης πρασινη γραμμη αστρομεριτης συρματομπλεγμα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ακάκι κατά της τοποθέτησης συρματοπλεγμάτων και καγκελοθυρών κατά μήκος της Ουδέτερης Ζώνης στις κοινότητες Αστρομερίτη, Περιστερώνας, Αυλώνας, Ακακίου, Δένειας και Μάμμαρι, διοργανώνει την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων, σε συνεργασία με Kοινοτικά Συμβούλια και οργανωμένα σύνολα της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διαμαρτυρία θα έχει διάρκεια μία ώρα (10:30 – 11:30) και κατά τη διάρκειά της οι διαμαρτυρόμενοι θα κλείσουν τον κεντρικό δρόμο προς Τρόοδος στο ύψος του συσκευαστηρίου Ακακίου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κόσμο, αλλά ένεκα των περιστάσεων αναγκαζόμαστε να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Οι καγκελόθυρες που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της Νότιας πλευράς της Ουδέτερης Ζώνης, σε δρόμους που οδηγούν στις περιουσίες μας θα προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχει πραγματοποιήσει επαφές και συναντήσεις με μέλη της Κυβέρνησης, κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και άλλους και έχει στείλει επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή, στην Επίτροπο Διοικήσεως, στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών και αλλού, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που προκαλούνται στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για να αναφέρει τα πολιτικά ζητήματα που εγείρονται με επιπτώσεις στο εθνικό μας θέμα συνέπεια της εγκατάστασης των συρματοπλεγμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς και αυτό μας αναγκάζει να κλιμακώσουμε τα μέτρα μας».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητεί από το κράτος άμεση απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων και των καγκελοθυρών από τις συγκεκριμένες κοινότητές, να μη τους αφήσει έρμαια στις κατοχικές δυνάμεις και σε όποιον ανενόχλητα θα διακινείται στις αυλές των σπιτιών και των επαγγελματικών τους  υποστατικών, να μη τους εκθέσει σε θανάσιμους κινδύνους και να μη τους στερήσει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης προς και από τις περιουσίες τους, να μη τους κάνει για δεύτερη φορά πρόσφυγες, να επαναξιολογήσει την κίνηση που έκανε και να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικούς και σωστούς τρόπους το ζήτημα της μετανάστευσης.

Καλούν, τέλος, όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της 25ης Σεπτεμβρίου στο Ακάκι, με στόχο η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική των συρματοπλεγμάτων ως μέτρο αναχαίτισης των παράτυπων μεταναστών και να υιοθετήσει μία πιο αποτελεσματική πολιτική, η οποία δεν θα θυματοποιεί, όπως αναφέρεται, τους πολίτες της.