Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Ανάμεσα στις ψηλότερες εννέα θέσεις στα 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που εφαρμόζουν εθνικό κατώτατο μισθό (ΕΚΜ) συγκαταλέγεται η Κύπρος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο μηνιαίος ακαθάριστος εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο έχει καθοριστεί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου στα €940, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2023, ύψος το οποίο χαρακτηρίζεται ως ευνοϊκό.

Περαιτέρω, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και σχετική ανάλυση της Στατιστικής Υπηρεσίας, «συνεκτιμώντας τις διαφορές στα επίπεδα τιμών, δηλαδή το κόστος ζωής, η διακύμανση του επιπέδου των ΕΚΜ μειώνεται σημαντικά μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ και η Κύπρος συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με ψηλό ΕΚΜ».

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής με τη χρήση των ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (PPS), o EKM της Κύπρου μετατρέπεται €1.036 σε PPS, συγκαταλέγοντας τη χώρα μας στην ομάδα των Κρατών Μελών της ΕΕ με μηνιαίο ΕΚΜ άνω των €1.000 σε PPS.

«Η σύγκριση σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι σημαντική διότι σε χώρες με συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών/κόστος ζωής, η αγοραστική δύναμη των μισθών είναι μεγαλύτερη και αντίστροφα», προσθέτει.

υποικ