Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θωμας αντωνιου οδυσσεας μιχαηλιδης

Το πόρισμα της Επιτροπής Ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου εκτός από την επιβεβαίωση ότι όντως προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου λόγω της συνεργασίας της συζύγου του με το ΓεΣΥ, περιλαμβάνει και μία «βόμβα» για την διαχείριση του θέματος από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Πως απαντά ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής.

Το ασυμβίβαστο του Θωμά Αντωνίου

Σε ό,τι αφορά τον Θωμά Αντωνίου, στο πόρισμα της Επιτροπής το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη καταγράφεται ξεκάθαρα η ύπαρξη ασυμβίβαστου, αφού όπως αναφέρεται: «Προκύπτει ασυμβίβαστο για τον κ. Θωμά Αντωνίου. Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο ίδιος δεν είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Είναι όπως εξίσου παραδεκτό και προκύπτει από την κατάθεση του ιδίου του κ. Αντωνίου, ότι η σύζυγός του είναι φυσιοθεραπεύτρια και έχει συμβληθεί με το ΓΕΣΥ από το 2021.»

Προστίθεται πως, «το συμφέρον από τη σχέση αυτή είναι ευδιάκριτο. Ως σύζυγοι επωμίζονται από κοινού τα οικογενειακά βάρη στη βάση των οικονομικών τους δυνατοτήτων και έχουν εκατέρωθεν δικαίωμα διατροφής. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τρόπο αποκλεισμού του συμφέροντος αυτού στη γενική και πολύ ευρεία διατύπωση του νόμου».

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι «Ο κ. Αντωνίου μας έκανε εξαίρετη εντύπωση στην παρουσία του ενώπιόν μας και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ειλικρίνεια και εντιμότητα στις απαντήσεις του και την εμφανή αφοσίωση του στους σκοπούς του Οργανισμού που προΐσταται. Συντρέχει, όμως, ασυμβίβαστο για τον ίδιο στη βάση των διατάξεων του άρθρου 8(1) του Ν. 89/2001, σε συνάρτηση με το άρθρο 3 του Ν. 7(Ι)/2008, που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της παραμονής του στο αξίωμα που κατέχει, από την ημερομηνία ένταξης της συζύγου του στον Οργανισμό, το 2021.

Η Επιτροπή κρίνει ότι θα πρέπει να σημειώσει την ευρύτητα του ασυμβιβάστου που καθιερώνει το άρθρο 8(1) του Νόμου 89(Ι/2001 με την αναφορά σε «οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου» και να καλέσει τους αρμόδιους φορείς να μελετήσουν την αναγκαιότητα τέτοιας ευρείας καθιέρωσης ασυμβιβάστου.

Σημειώνεται ότι ο Θωμάς Αντωνίου παρουσιάστηκε στη Συνεδρία της Επιτροπής Ασυμβίβαστου στις 30 Αυγούστου, 2022 στην παρουσία του δικηγόρου του και τέως υπουργού Υγείας που είχε προωθήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ, Γιώργου Παμπορίδη.

Ο κ. Αντωνίου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφέρθηκε στην παραίτηση που υπέβαλε πριν από ένα περίπου μήνα, σημειώνοντας πως με τον εντοπισμό του ασυμβίβαστου, κλείνει το κεφάλαιο της δικής του παρουσίας του στον ΟΑΥ.

«Βόμβα» κατά Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Στη δεύτερη σελίδα του πορίσματος της Επιτροπής Ασυμβίβαστου γίνεται επικριτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Όπως σημειώνεται «Αναρμοδίως ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιληφθεί του θέματος, εν γνώσει του μάλιστα ότι διεξάγετο ήδη έρευνα από την Επιτροπή»

Όπως κατά λέξη αναφέρεται στο πόρισμα:

«Επειδή ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας από το Γραφείο του αναφορικά με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Υ., η Επιτροπή με επιστολή της ημερ. 2 Αυγούστου, 2022 τον ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε η ίδια στη διερεύνηση του θέματος, ως το κατά νόμον αρμόδιο όργανο.

Στις 3 Αυγούστου, 2022, ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της έρευνάς του, κοινοποιώντας το και στην Επιτροπή, επειδή, όπως αναφέρει, τον είχε ενημερώσει για την έρευνά της επί του θέματος.

Η Επιτροπή, υπό τις περιστάσεις, είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το θέμα που, δυνάμει του νόμου, αφορά αρμοδιότητά της. Αναρμοδίως ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιληφθεί του θέματος, εν γνώσει του μάλιστα ότι διεξάγετο ήδη έρευνα από την Επιτροπή.

Η αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί σε ορισμένο όργανο δεν μπορεί νόμιμα να ασκηθεί από άλλο όργανο. Μόνο το αρμόδιο όργανο δικαιούται και υποχρεούται να ασκήσει την αρμοδιότητα.»

Το ant1live κατέχει το πλήρες πόρισμα της Επιτροπής Ασυμβίβαστου.

Η απάντηση του Γενικού Ελεγκτή 

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλιδης απαντά στην Επιτροπή Ασυμβίβαστου σημειώνοντας «ότι δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν αρμόδια σώματα, αντί να σταθούν στις αρχές, έχουν έγνοια να τηρήσουν ισορροπίες». 

«Το ασυμβίβαστο δεν μπορούσε να συγκαλυφθεί και σκέφτηκαν, πρώτον να τα βάλουν με την ΕΥ και δεύτερον να μοιράσουν πιστοποιητικά ειλικρίνειας, εντιμότητας και αφοσίωσης», αναφέρει επίσης. 

Στο μεταξύ με ανάρτηση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει: «Η Επιτροπή Ασυμβίβαστου (ΕΑ) διαπίστωσε το προφανές. Το χαιρετίζουμε. Απορρίπτουμε τον ισχυρισμό ότι οι εκ του Συντάγματος εξουσίες και αρμοδιότητές μας αίρονται ή αναστέλλονται επειδή η διά νόμου συσταθείσα ΕΑ ξεκίνησε διερεύνηση (μάλιστα μετά που ξεκίνησε ο δικός μας έλεγχος)», ανέφερε σε ανάρτηση της η Ελεγκτική Υπηρεσία