Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θωμάς Αντωνίου.

Εκτός διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας λόγω ασυμβίβαστου αφήνει τον Θωμά Αντωνίου, μετά από δέκα χρόνια προσφοράς, το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης ασυμβιβάστου, βάζοντας τέλος σε ένα σήριαλ διάρκειας τριών μηνών. 

Αφού έλαβε στα χέρια του το πολυσέλιδο πόρισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, για να τον ενημερώσει ότι αποδέχεται την παραίτησή του, την οποία ο Θωμάς Αντωνίου είχε υποβάλει ήδη από τις τρεις Αυγούστου. 

«Η αρμόδια επιτροπή αποφανθεί ότι υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου, άρα ήταν αυτόματη η αποδοχή της παραίτησής μου την οποία σέβομαι πλήρως και απόλυτα», σημείωσε ο παραιτηθείς Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου. 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Θωμάς Αντωνίου ανασκόπησαν την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Οργανισμού να δηλώνει φανερά συγκινημένος ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας τυγχάνει πλέον αποδοχής από το σύνολο του πληθυσμού. 

«Θεωρούμε και οι δύο πλευρές ότι αυτό που πετύχαμε είναι πρωτόγνωρο, μοναδικό. Μπορούμε να πούμε ότι παραδίδουμε ένα σύστημα υγείας, ένα έργο, ένα κοινωνικό δικαίωμα του κόσμου στο ΓΕΣΥ και μπορούμε δικαίως να νιώθουμε ικανοποιημένοι για αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

 Το πόρισμα έδεσε ουσιαστικά τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος δεν έκρυψε τα συναισθήματα του. 


«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου καθώς μετά και την έκθεση της Επιτροπής Ασυμβιβάστου δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω αποδεκτή την παραίτηση ενός από τους πρωτεργάτες και στενούς μου συνεργάτες στην κοινή προσπάθεια εισαγωγής της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΓΕΣΥ, του Προέδρου του ΟΑΥ κ. Θωμά Αντωνίου. Εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες, αλλά και συγχαίρω τον κ. Αντωνίου για το έργο που επιτέλεσε με ιδιαίτερο ήθος, εντιμότητα, ευσυνειδησία και αφοσίωση», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 
Ευχαριστίες στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΟΑΥ, εξέφρασε και ο Υπουργός Υγείας. 


«Η συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ΓεΣΥ, με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

Πόρισμα εννέα σελίδων 
 

Στο εννιασέλιδο πόρισμα, η επιτροπή, αφού αναλύει τις θέσεις που ανέπτυξαν ενώπιον της ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΑΥ και ο δικηγόρος του Γιώργος Παμπορίδης και αφού παραθέτει τις πρόνοιες τις σχετικής νομοθεσίας αποφαίνεται ότι προκύπτει ασυμβίβαστο για τον κύριο Θωμά Αντωνίου, λόγω συμμετοχής της συζύγου του στο ΓεΣΥ, ως παροχές υπηρεσιών φυσιοθεραπείας. 

«Ο κ. Αντωνίου μας έκανε εξαίρετη εντύπωση στην παρουσία του ενώπιόν μας και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ειλικρίνεια και εντιμότητα στις απαντήσεις του και την εμφανή αφοσίωση τους στους σκοπούς του Οργανισμού που προΐσταται. Συντρέχει, όμως, ασυμβίβαστο για τον ίδιο (...) που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της παραμονής του στο αξίωμα που κατέχει, από την ημερομηνία ένταξης της συζύγου του στον Οργανισμό, το 2021», αναφέρει η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.  

Σύμφωνα με το πόρισμα, το συμφέρον από αυτή τη σχέση είναι ευδιάκριτο, αφού ως σύζυγοι επωμίζονται από κοινού τα οικογενειακά βάρη στη βάση των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου η επιτροπή δεν μπορεί να εντοπίσει τρόπο αποκλεισμού του συμφέροντος αυτού στη γενική διατύπωση του νόμου. 

«Η Επιτροπή κρίνει ότι θα πρέπει να σημειώσει την ευρύτητα του ασυμβιβάστου που καθιερώνει το άρθρο 8(1) του νόμου 89(Ι)2001 με την αναφορά σε «οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου» και να καλέσει του αρμόδιους φορείς να μελετήσουν την αναγκαιότητα τέτοιας ευρείας καθιέρωσης ασυμβιβάστου», σημειώνει η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

 «Εφόσον κριθεί σκόπιμο, η Κυβέρνηση θα προωθήσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ώστε αυτή να συνάδει με τις πρόνοιες που αφορούν τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 

Βολές κατά Ελεγκτή 

Με βολές κατά του Γενικού Ελεγκτή το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβιβάστου, το οποίο υπογράφει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλιάνα Νικολάου. 

«Αναρμοδίως ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιληφθεί του θέματος, εν γνώσει του μάλιστα, ότι διεξάγετο ήδη έρευνα από την Επιτροπή. Η αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί σε ορισμένο όργανο δεν μπορεί νόμιμα να ασκηθεί από άλλο όργανο.», αναφέρει η Επίτροπή Διερευνησης Ασυμβιβάστου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προχώρησε στην έρευνα, μετά τις αναφορές του ΚΕΒΕ για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων από τη συμμετοχή του Θωμά Αντωνίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Η Ελεγκτική απορρίπτει τις αναφορές.