Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξθυ

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εξέφρασε την Τρίτη την ισχυρή δέσμευση της Κύπρου να επιτελέσει το έργο των Συμπεριφορικών και Πολιτιστικών Προσεγγίσεων (BCI) για καλύτερη υγεία σε παρέμβαση κατά την 72η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ.

«Η Κύπρος ενώνεται με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών της», είπε ο Υπουργός Υγείας στην παρέμβασή του, που ανέγνωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος του προτεινόμενου πλαισίου δράσης είναι να ορίσει την πορεία για την εργασία των BCI - μέσω κοινής δέσμευσης σε δράσεις και στόχους - όπου οι πολιτικές, οι υπηρεσίες και η επικοινωνία που σχετίζονται με την υγεία προσφέρουν καλύτερη υγεία και μείωση της ανισότητας στον τομέα αυτό στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας μίλησε για την «ισχυρή δέσμευση της Κύπρου να διεξάγει εργασίες BCI για καλύτερη υγεία», χρησιμοποιώντας δύο παραδείγματα.

Το πρώτο παράδειγμα, είπε, είναι ότι το Υπουργείο Υγείας έχει «ενσωματώσει τη συμπεριφορική και πολιτιστική επιστήμη ως αφετηρία για να ληφθούν υπ’ όψιν ψυχολογικοί, κοινωνικοί, καθώς και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης των ανθρώπων». 

Το δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποίησε ήταν η Εθνική Στρατηγική για την Ενεργή Γήρανση και την Υγεία. «Με τον εντοπισμό των ψυχολογικών, συμπεριφορικών και κοινωνικών διαδικασιών που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής, θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τις προσπάθειες πρόληψης, να ενισχύσουμε τη διαχείριση των συμπτωμάτων και να διατηρήσουμε τη λειτουργία των ηλικιωμένων», είπε ο Υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος υποστηρίζει το πλαίσιο σκέψης και δράσης του BCI.