Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ι

Πράσινο φως στη χορήγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου της Pfizer το οποίο καλύπτει και τις μεταλλάξεις όμικρον 4 και όμικρον 5 άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. 

ΕΜΑ 

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, η αρμόδια επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικό από το πρωτότυπο εμβόλιο στην επαγωγή ανοσοαπόκρισης έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5. 

Tην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου χαιρέτησε η Ευρωπαία Επίτροπος για την υγεία και ασφάλεια τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. 

«Είναι ένα ακόμη βασικό βήμα για την υποστήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού των κρατών μελών το φθινόπωρο/χειμώνα». 

Την απόφαση του ΕΜΑ ενέκρινε και η Κομισιόν με την κυρία Κυριακίδου να σημειώνει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στα κράτη μέλη. 
Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσει και στην Κύπρο η χορήγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου ενάντια στην υποπαραλλαγή όμικρον 1. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Εθνικής Συμβουλευτικής επιτροπής εμβολιασμών θα τεθεί αύριο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και εάν εγκριθεί οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή συστήνει τη χορήγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου σε όσα άτομα δύναται να λάβουν την ενισχυτική δόση.