Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στοχευμένος διάλογος αρχίζει μεταξύ Λευκωσίας, Βρυξελών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με σκοπό την επίσπευση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το θέμα θα είναι στην ατζέντα των επαφών που θα έχει στη Λευκωσία η επίτροπος ενέργειας της Κάντι Σίμσον κατά την επίσκεψη της στα μέσα Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Φόρουμ για το Αέριο των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών - μελών του Φόρουμ. 

«Σίγουρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μας ενημερώσει για τους στόχους της όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο όπου όταν οι εταιρείες έχουν κάποια εικόνα για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκή Ένωση και τι προτίθεται να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουν περισσότερη βούληση να προχωρήσουν», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου. 

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, που είναι η προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα την έκτακτη συνεδρίαση των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσουν τις προτάσεις της Κομισιόν, για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. 

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, «ο πρώτος πυλώνας είναι η επίσπευση των σχεδίων χορηγιών που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του κτιριακού αποθεματικού και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων μεθόδων χρήσης ΑΠΕ. Αποσύνδεση της τιμής αγοράς και ρύθμισης των ΑΠΕ σε σχέση με την ρύθμιση των συμβατικών πηγών ενέργειας». 

Το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την κ. Πηλείδου επεξεργάζεται τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, όπως είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και είναι εξαιρετικά πιθανόν να επιμηκυνθούν. Και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, θα ζητήσει παρέκκλιση από την πρόταση της Κομισιόν για μείωση στη ζήτηση ενέργειας τις ώρες αιχμής. 

Σε μια άλλη εξέλιξη Ισραήλ και Λίβανος, φαίνεται να βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. 
Σύμφωνα με ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ιερουσαλήμ, που παραχώρησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, περιέγραψε ως εξαιρετικά συγκρατημένα αισιόδοξη την κατάσταση που διαμορφώνεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την θαλάσσια οριοθέτηση μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν σε Γαλλία, Ισραήλ και Λίβανο.