Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Μαρτυρίες σοκ: Τούρκοι στρατιώτες βίασαν νεαρή γυναίκα 13 φορές (ΒΙΝΤΕΟ)

Γυναίκα υπέστη βιασμό 13 φορές και ακολούθως την πέταξαν από μπαλκόνι. 

Παιδάκι 13 ετών έπεσε θύμα βιασμού, και ακολούθως δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον πατέρα του, μπροστά στα μάτια του. 

Και όμως, αυτά τα πρόσωπα έλαβαν είτε μηδαμινή, είτε μηδενική βοήθεια από την Κυπριακή πολιτεία, για τα όσα βίωσαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974. 

Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέθεσε στην επιτροπή προσφύγων της Βουλής, ο πατήρ Θεόκλητος, η εν λόγω γυναίκα, ήταν μία από τις πολλές που του εκμυστηρεύτηκαν τα φοβερά βιώματά τους. 

Σύμφωνα με τον Πάτερ Θεόκλητο, «13 φορές βιάστηκε από Τούρκους στρατιώτες και μετά την έριξαν κάτω από το μπαλκόνι. Αυτή η γυναίκα είναι εν ζωή και της έδιναν 50 ευρώ. Το ανέφερα στην Αρχιεπισκοπή. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες δεν θέλουν να μιλήσουν και υπάρχουν πάρα πολλές που έχουν ήδη φύγει από τη ζωή». 

Οι γυναίκες οι οποίες έπεσαν θύματα βιασμού από Τούρκους στρατιώτες το 1974 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης για την επιδοματική πολιτική του κράτους για τους παθόντες και αιχμαλώτους της εισβολής. 

Ενώ, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αναπήρων Πολέμου δεκάδες γυναίκες κακοποιήθηκαν, κουβαλώντας μαζί τους έκτοτε ψυχολογικά προβλήματα, και κρατώντας το δράμα που βίωσαν για τον εαυτό τους. 

«Έχουμε τεράστιο παράπονο, γιατί οι αξιωματούχοι και λειτουργοί δεν καταλαβαίνουν ότι οι καρέκλες που κάθονται στηρίζονται στο δικό μας αίμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αναπήρων Πολέμου, Γιώργος Γρουτίδης. 

Στο επίκεντρο της συνεδρίας βρέθηκε το αίτημα αιχμαλώτων και παθόντων της εισβολής για υλοποίηση της δέσμευσης για παροχή επιδόματος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν στα άτομα αυτά, βάσει νομοθεσίας. 

«Αυτό έπρεπε να γίνει από το 1974. Όχι να συζητήσαμε σήμερα για μητρώα αιχμαλώτων. Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα από ανθρώπους γιατί δεν είναι μέσα σε αυτά. Αποφάσισαν να μας δώσουν και εμάς ένα επίδομα και ξεκινά από τα 5 ευρώ μέχρι τα 59. Σκοντάψαμε στα μητρώα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974, Βάσος Χρίστος. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο όσοι παθόντες της εισβολής βρίσκονταν στα μητρώα του κράτους έλαβαν τα πρώτα χίλια ευρώ του ετήσιου βοηθήματος ύψους 2000 ευρώ που καταβάλλεται σε δύο δόσεις. 

Το ποσό αντιστοιχεί σε 166 ευρώ μηνιαίως, ενώ η αρχική δέσμευση προς τους παθόντες αφορούσε 200 ευρώ το μήνα. 

«Το πιο απογοητευτικό όμως είναι η μέχρι σήμερα εξαίρεση από το συγκεκριμένο σχέδιο των γυναικών που κακοποιήθηκαν κατά την τουρκική εισβολή αλλά και η εξαίρεση των αντιστασιακών», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος. 

Σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας προς τους βουλευτές, το επίδομα θα καταβληθεί εντός του μηνός τόσος προς τους αντιστασιακούς όσο και προς τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν.