Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια πιθηκων

Τη συνεργασία τους στην παροχή καθοδήγησης και συστάσεων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, στην πρόσβαση στις απαραίτητες προμήθειες, στην καταπολέμηση του στίγματος για τις επηρεαζόμενες πληθυσμιακές ομάδες και στη στήριξη της διεθνούς έρευνας, θα συνεχίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου και του επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Στην κοινή δήλωση, με αφορμή την συνάντηση της περιφερειακής επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρουν πως ως αποτέλεσμα συντονισμών προσπαθειών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τα κρούσματα μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πιστεύουμε πως ο τρόπος να αποτρέψουμε την ασθένεια από το να γίνει ενδημική στην περιοχή μας είναι πρώτον μέσω του ελέγχου των κρουσμάτων και στη συνέχεια μέσω της προσπάθειας για τη διαρκή εξάλειψη της ευλογιάς των πιθήκων την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνεχίσει να υπάρχει μετάδοση από άτομο σε άτομο» όπως είπαν.

Όπως αναφέρουν, η Κομισιόν και ο ΠΟΥ θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού σε συντονισμό με τα κράτη μέλη για να ορίσουν κοινά χρονοδιαγράμματα, κριτήρια και δείκτες με στόχο να αποτραπεί η ασθένεια από το να καταστεί ενδημική στην Ευρώπη.

«Γινόμαστε μάρτυρες της χωρίς προηγούμενο εξάπλωσης ενός "orthopoxvirus" ο οποίος ευθύνεται για την ευλογιά των πιθήκων στην περιοχή μας και σε όλη την υφήλιο» ανέφεραν οι Κυριακίδου και Κλουγκ στην κοινή τους δήλωση.

Όπως σημειώνουν, ο εν λόγω ζωονοσογόνος ιός, ο οποίος μέχρι σήμερα συνδεόταν μόνο με περιορισμένη εξάπλωση από άτομο σε άτομο στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός, πλέον αποτελεί μια παγκόσμια διασυνοριακή απειλή για την υγεία στην Ευρώπη και έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος για την δημόσια υγεία.

Από τον Μάιο 2022, αναφέρουν, έχουν καταγραφεί πέραν των 23 χιλιάδων περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, εκ των οποίων οι 18 χιλιάδες καταγράφηκαν στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

«Οι συντονισμένες και συνδυασμένες προσπάθειες ανταπόκρισης των Ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών θεσμών και αρχών για την υγεία ήταν κρίσιμης σημασίας, και πλέον βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσαν.