Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγνοούμενοι

Τηλεοπτικά καρέ από την σύλληψη των τεσσάρων Ελληνοκύπριων εφέδρων στην περιοχή της Λαπήθου, κατέγραψε τουρκικό δημοσιογραφικό συνεργείο που συνόδευε τους Αττίλες κατά την προέλαση τους στην περιοχή αρχές Αυγούστου του 1974. 

Το βίντεο προβλήθηκε τη δεκαετία του 1990 στην εκπομπή «32η Μέρα», με θέμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που παρουσίαζε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ, ο οποίος απεβίωσε το 2013. 

Οι εικόνες μερικών δευτερολέπτων συνάδουν απόλυτα με τις φωτογραφίες της σύλληψης των τεσσάρων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν μόλις τον περασμένο Αύγουστο. 

Με την ψηφιακή ανάλυση του ερευνητή Οδυσσέα Χρίστου, διαχειριστή της σελίδας «1974 Μαρτυρίες και Τεκμήρια», τεκμηριώνεται ότι βίντεο και φωτογραφίες λήφθηκαν στο ίδιο σημείο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ασπρόβρυσες, ενώ στον ορίζοντα φαίνεται ο κόλπος της ακτής Κανάρη και η Αναμορφωτική Σχολή Λαπήθου. 

Η σύλληψη των τεσσάρων εφέδρων στρατιωτών κατά την περίοδο της εκεχειρίας έγινε παρουσία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργειών και φωτογράφων από την Τουρκία. 

Επίσης, στην συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάστηκαν και εικόνες από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού εισβολής τις ίδιες μέρες στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν δολοφονίες αμάχων. 

Εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού. 

Ως γνωστό το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δεν συγκατατίθεται στη διεξαγωγή έρευνας στα αρχεία του για να μην αποκαλυφθούν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο το 1974 ο στρατός εισβολής. 

Από έγκυρες πληροφορίες στα τουρκικά αρχεία υπάρχουν σημαντικές μαρτυρίες και στοιχεία που αφορούν την τύχη των αγνοουμένων των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να κατατεθούν τα στοιχεία για να πληροφορηθούν οι οικογένειες για την τύχη των δικών τους. 

Η απόκρυψη των στοιχείων αυτών αποτελούν σοβαρή παραβίαση της διεθνής σύμβασης της Γενεύης και των αρχών και αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αναγνωρίστηκαν οι συλληφθέντες

Τα τέσσερα άτομα τα οποία απεικονίζονται στις φωτογραφίες και το βίντεο αναγνωρίστηκαν. 

Τα οστά του ενός εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο που τεκμηριώνει την εκτέλεση του ενώ ήταν αιχμάλωτος πολέμιου. 

Τα ονόματα των άλλων τριών παραμένουν στον κατάλογο των αγνοουμένων. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 200 πεσόντες και δολοφονηθέντες θάφτηκαν στην τοποθεσία Αγνή της Λαπήθου. 

Τα χρόνια μετά τη εισβολή στην συγκεκριμένη περιοχή είχε απαγορευθεί η πρόσβαση και περιφράχθηκε ως δήθεν ναρκοπέδιο το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν εικονικό. 

Μετά από έντονες παραστάσεις και διαβήματα, ενώ προηγήθηκαν μαρτυρίες και από Τουρκοκύπριους για την ύπαρξη ομαδικού τάφου, τελικά αρχές της προηγούμενης δεκαετίας επιτράπηκε η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΑ. 

Ωστόσο μετά από εκταφές και εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι τα οστά είχα μετακινηθεί σε άγνωστο χώρο τον οποίο οι κατοχικές αρχές αρνούνται να αποκαλύψουν.