Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εσ

Στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα μεταβεί ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τόιβο Κλάαρ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σχολιάζοντας τις συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Κλάαρ έχει ως αποστολή «να στηρίξει την απαραίτητη αποκλιμάκωση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα στον διάλογο των Βρυξελλών μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.

«Έχουν σημειωθεί σοβαρές συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ώρες και αναφορές για απώλεια ζωών», ανέφερε ο κ. Μπορέλ. «Επιβάλλεται να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν την κλιμάκωση και η εκεχειρία πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή», τόνισε.

Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για την επίθεση ενώ η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν κάνει λόγο για στρατιωτικές δραστηριότητες από την Αρμενία στα σύνορα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπορέλ, ήδη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει μιλήσει με τους ηγέτες των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναμενόταν να επικοινωνήσει με τους Υπουργούς Εξωτερικών.

«Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου της ασφάλειας, της ευημερίας και της ειρήνης στο Νότιο Καύκασο, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής», υπογράμμισε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μισέλ χαρακτήρισε τις πληροφορίες για συγκρούσεις «εξαιρετικά ανησυχητικές» και τόνισε την ανάγκη μιας «συνολικής και βιώσιμης εκεχειρίας».

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ειρήνη και τη σταθερότητα - και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη διπλωματία» όπως έγραψε.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Αρμένιου Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο κ. Πασινιάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μισέλ και παρουσίασε λεπτομερώς την κατάσταση «που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά κυρίαρχων εδαφών της Αρμενίας».