Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η κατασκευή της γέφυρας διασύνδεσης της βιομηχανικής Μεσόγης με την βιομηχανική περιοχή Τρεμιθούσας στην Πάφο, η αναβάθμιση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Μεσόγη και η μετακίνηση της κτηνοτροφικής περιοχής της Αγίας Βαρβάρας στην Πάφο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής. Οι Βουλευτές πήραν δεσμεύσεις για επίλυση των προβλημάτων, δηλώνοντας πως θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ώστε να δοθούν οι λύσεις αυτές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε μετά την Επιτροπή πως έλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συσκέψεις από κοινού με τον Βουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη, με επιχειρηματίες των βιομηχανικών περιοχών Αγίας Βαρβάρας και Μεσόγης στην Πάφο.

Είπε πως προηγήθηκε συνεχής επικοινωνία με κάθε κυβερνητικό τμήμα που φέρει ευθύνη επίλυσης προβλημάτων, προκειμένου τα αρμόδια τμήματα να παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση, με προτάσεις και λύσεις.

Ο κ. Πάζαρος είπε πως τα προβλήματα που συζητήθηκαν αφορούν αφενός στην επανέναρξη των εργασιών κατασκευής γέφυρας διασύνδεσης της βιομηχανικής Μεσόγης με την βιομηχανική περιοχή Τρεμιθούσας. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είπε, επέσπευσε τις διαδικασίες και ανέφερε στην Επιτροπή πως η μελέτη του πολιτικού μηχανικού είναι προς το τέλος της και μόλις παραλάβουν και τις υπόλοιπες μελέτες, θα προκηρυχθούν οι προσφορές.

Άλλο πρόβλημα αφορά τον υφιστάμενο υποσταθμό της ΑΗΚ στη βιομηχανική περιοχή Μεσόγης, ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτροδότηση των βιομηχανιών, επομένως πρέπει να κατασκευαστεί και δεύτερος. Μετά από επαφή με την Έπαρχο Πάφου, ανέφερε ο κ. Πάζαρος, θα εκδοθεί άμεσα η σχετική άδεια οικοδομής δεύτερου σταθμού, με τον όρο όπως η ΑΗΚ προβεί σε μίσθωση του χώρου πρασίνου, κάτι που προνοείται από τη νομοθεσία, όταν αφορά το δημόσιο όφελος.

Όσον αφορά τον υποσταθμό της ΑΗΚ στη βιομηχανική περιοχή Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Πάζαρος είπε ότι λειτουργεί μεν, αλλά χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι όροι της Άδειας Οικοδομής του. Οι εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου ανέφεραν πως εντός των ημερών θα εκδώσουν πιστοποιητικό με μη εξουσιοδοτημένες εργασίες, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των όρων οικοδομής, δηλαδή της κατασκευής πεζοδρομίων, των οδικών σημάνσεων και του επιπλέον φωτισμού.

Επιπλέον, ο κ. Πάζαρος είπε πως τη συζήτηση απασχόλησε η μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων της Αγίας Βαρβάρας σε μη κατοικημένη περιοχή με κόστος του αρμόδιου Υπουργείου. Η παρουσία της κτηνοτροφικής μονάδας, πέραν της γενικής ακαλαισθησίας, εμποδίζει την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή. Σημείωσε πως σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας, η εισήγηση αυτή προτάθηκε και παλαιότερα και υπάρχει θετική ανταπόκριση, με το κόστος μετακίνησης να υπολογίζεται σε 5 εκ. ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε πως στην Επιτροπή έχουν τεθεί τα τεχνικά προβλήματα όπως οι σημάνσεις, η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, η καθαριότητα, όμως τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουν μείνει στάσιμα, όπως είπε, είναι η γέφυρα που συνδέει τη Μεσόγη με την Τρεμιθούσα. Οι εργασίες όπως είπε έχουν ανασταλεί από το 2012 εξαιτίας γεωτεχνικών προβλημάτων και δέκα χρόνια μετά η ανάγκη για ολοκλήρωση του έργου είναι μονόδρομος.

Ο κ. Φακοντής είπε πως το Τμήμα Δημοσίων Έργων δήλωσε πως εντός του 2022 θα προκηρυχθούν οι προσφορές για έναρξη υλοποίησης του έργου κατασκευής της γέφυρας.

Όσον αφορά την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και τα προβλήματα από τη συνύπαρξη βιομηχανικών και κτηνοτροφικών περιοχών. Η Επιτροπή, είπε, κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να βρει λύση στο πρόβλημα μέσω διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως για όλες τις πόλεις για πολλά χρόνια έχουν γίνει σοβαρά εγκλήματα γιατί δυστυχώς δεν είμαστε διορατικοί αλλά είμαστε ένα κράτος που βλέπει κοντόφθαλμα. Είπε πως ως κράτος καταστρέψαμε ολόκληρες προνομιακές οικιστικές περιοχές για να τις κάνουμε βιομηχανικές ή βιοτεχνικές ζώνες, όπως για παράδειγμα την περιοχή της Μεσόγης στην Πάφο.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές, είπε πως στην επαρχία της Πάφου, η διασύνδεση της βιομηχανικής περιοχής της Μεσόγης με την Τρεμιθούσα, ένα γεφύρι που ξεκίνησε το 2012, 10 χρόνια μετά και έχει μείνει ημιτελές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο περιοχών.

Στη βιομηχανική περιοχή Αγίας Βαρβάρας, είπε, υπήρχε μια κτηνοτροφική περιοχή η οποία μετατράπηκε σε βιοτεχνική και υπάρχει πρόβλημα καθώς πλέον συνυπάρχουν και οι δύο ζώνες. Πρόσθεσε πως προβλήματα υπάρχουν και με το ζήτημα της σηματοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών. Είπε πως η Επιτροπή και οι Βουλευτές της Πάφου έχουν πάρει κάποιες δεσμεύσεις πως όλα αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν. «Θα τα παρακολουθούμε και ευελπιστούμε πως αυτά τα χρόνια προβλήματα θα λυθούν», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους στις δικές του δηλώσεις είπε πως τα προβλήματα αυτά της επαρχίας Πάφου χρονίζουν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην μη ολοκλήρωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, της γέφυρας που θα συνέδεε την περιοχή της Μεσόγης με την Τρεμιθούσα, στο ελλιπές φορτίου της ΑΗΚ κυρίως στην Μεσόγη, κάτι που δεν αφήνει τους επιχειρηματίες να προβούν σε επέκταση των επιχειρήσεων τους.

Πέραν αυτών, ο κ. Μυριάνθους αναφέρθηκε στα προβλήματα με την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων στην βιομηχανική περιοχή της Αγίας Βαρβάρας κάτι που δημιουργεί προβλήματα ακαταστασίας. Είπε πως σήμερα δεν έχει μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στη συζήτηση καθώς δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών Εμπορίου και Γεωργίας ώστε να δοθούν οι λύσεις.