Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μουσειο εθνομαρτυρα κυπριανου

Άνοιξε χθες τις πόρτες του για το κοινό το νέο Μουσείο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα διαφυλάσσει ιερά, εικόνες, κειμήλια και αντικείμενα τα οποία πρόβαλε ως αφιερώματα στον λαό της γενέτειρας του. Με τον τρόπο αυτό θα κρατηθεί ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'.

Στην τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης, που είναι αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και η οποία ευρίσκεται στην αυλή του Μουσείου.

Στην κορυφή του κίονα υπάρχει πέτρινη μίτρα, τον σταυρό της οποίας κατέστρεψαν οι Οθωμανοί.

«Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις μόνιμες συλλογές του μουσείου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Στροβόλου και της μνήμης των κατοίκων του, οι οποίοι τα διαφύλαξαν δια μέσω των αιώνων», είπε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Εκτός από ευάριθμα σημαντικά κειμήλια που σχετίζονται με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, υπάρχει και ένας αριθμός αντικειμένων, που προέρχονται από τις ιστορικές εκκλησίες του Στροβόλου, την Παναγία Χρυσελεούσα και τον Άγιο Γεώργιο.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ο πίνακας του Ιωάννη Κισσονέργη «Η Θεοτόκος Ελεούσα Στροβόλου» και το χειρόγραφο «Βραβείον ζώντων και τεθνεώτων ορθοδόξων χριστιανών» του Στροβόλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος για την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Υπουργοί και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.