Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλ

Με τις δέουσες τιμές και με 48 χρόνια καθυστέρηση κηδεύτηκε το πρωί ο ήρωας καταδρομέας Ανδρέας Ιωνά Προκοπά

Η κηδεία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου. 

«Για σένα μιλάμε καταδρομέα Ανδρέα Προκοπά, του Ιωνά και της Παναγιώτας. Για σένα μιλάμε που δεν δίστασες να επιλέξεις το δρόμο του καθήκοντος και της εθνικής αξιοπρέπειας. Δεν λογάριασες το κίνδυνο όχι από αφέλεια ή άγνοια, αλλά από μια εσωτερική ανάγκη προσφοράς και αίσθημα ευθύνης έναντι της πατρίδας». 

«Καμιά οικογενειακή εκδήλωση δεν μπόρεσε να είναι πραγματικά χαρούμενη, με την πληγή του αγνοούμενου αδελφού που έμεινε ανοιχτή όλο αυτό τον καιρό», είπε ο αδερφός του, Φράγκος Προκοπά. 

Ο Ανδρέας Ιωνά Προκοπά γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1955 στη Λύση και πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 διέμενε με την οικογένεια του στο κατεχόμενο σήμερα χωριό του. 

Στις 22 Ιανουαρίου 1973 κατατάγηκε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και τοποθετήθηκε στην 33η Μοίρα Καταδρομών, με έδρα το Πέλλα-Πάϊς Κερύνειας. 

«Ο Ανδρέας δέχεται εχθρικά πυρά και πέφτει ηρωικά. Σε λίγο πέφτει και ο αείμνηστος Διοικητής του και άλλοι 9 καταδρομείς», ανέφερε ο συμπολεμιστής του, Γεώργιος Εμμανουήλ. 

Ο λεβέντης πρασινοσκούφης έπεσε μαχόμενος την πρώτη νύχτα του πόλεμο στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα και σε επιχείρηση της μονάδας του, να εξουδετερώσει τις εχθρικές θέσεις καθοδηγούμενη από τον θρυλικό διοικητή της Γεώργιο Κατσάνη. 

«Σε παρακινούσε δραματικά ο Παφίτης, πέσε ρε Αντρέα πέσε. Εσύ όμως συνέχισες ολόρθος συνεπαρμένος και εμψυχωμένος από το υπέρτατο καθήκον προς την πατρίδα», δήλωσε ο Δήμαρχος Λύσης, Ανδρέας Καούρης. 

Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2017 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα- Πέλλα Πάϊς, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο εθνικός ύμνος.