Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλοίο Ελλάδα Τουρκία Τένεδος

Νέους ισχυρισμούς προβάλλει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι παρενόχλησαν τουρκικό πλοίο με πυρά, 11 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Τενέδου σε διεθνή ύδατα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε ζητώντας άμεσα έρευνα και εξηγήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με δήλωση της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος του τουρκικού ΥΠΕΣ «έπειτα από ειδοποίηση για παρενόχληση με πυρά από την ελληνική ακτοφυλακή εναντίον του πλοίου Ανατόλιαν, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Τενέδου, της επαρχίας Τσανάκαλε, στάλθηκαν αμέσως δύο σκάφη του Λιμενικού στον τόπο του συμβάντος και οι ελληνικές μονάδες εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει «παράβαση του διεθνούς δικαίου», αναφέροντας ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό σύμφωνα με τις οδηγίες του επί καθήκοντι Εισαγγελέα του Τσανάκκαλε».
 

 Διαμαρτυρία από τουρκικό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέλαβε δράση αμέσως σε Άγκυρα και Αθήνα. Αναφέρουν ότι έγινε διαμαρτυρία για το περιστατικό, επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και ζητήθηκε άμεση έρευνα και εξηγήσεις.

Βιντεογράφησε, λέει αξιωματικός του πλοίου

Ο Τζεγκίζ Ολούτς, αξιωματικός του πλοίου δήλωσε στο CNN Türk ότι το περιστατικό κράτησε 20 λεπτά. «Τράβηξα όσα περισσότερα βίντεο μπορούσα. Πρόταξαν όπλο. Αναγκαστικά κράτησα την κάμερα κάτω. Μέχρι και ο αριθμός του σκάφους είναι καθαρός. Αριθμός σκάφους 602. Συγκεντρώσαμε το προσωπικό του πλοίου σε ασφαλές μέρος. Ήμασταν ήρεμοι. Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 13:30. Συνεχίστηκε μέχρι τις 14:00», υποστήριξε.

 Ο Τζεγκίζ Ολούτς ισχυρίστηκε ότι η τα δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον τους κάνοντας ελιγμούς γύρω τους.

Σε δηλώσεις του στο CNN Türk, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Τσοσκούν Μπασμπούγ ισχυρίστηκε ότι «είναι μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον της Τουρκία» και πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίζει με τη φωτιά».