Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λευκωσια
Φωτογραφία από τα εγκαίνια του Δημοτικού Πάρκου Σκύλων στην Αγλαντζιά

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του νομοσχεδίου «Ο Περί σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», το οποίο θεωρεί ότι θα βάλει τάξη στα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλόζωων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέναντι στους σκύλους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου σημειώνει ότι αναμένει πως πολύ σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή, ώστε να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με γνώμονα πάντα την καλή ευημερία, προστασία και τα δικαιώματα των ζώων.

Η ανακοίνωση του κόμματος:

Επιτέλους βλέπουμε κάποιο φως στην σήραγγα. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) με την οποία το σχετικό νομοσχέδιο θα βάλλει επιτέλους μια τάξη στην όλη κατάσταση και το αλαλούμ που επικρατεί όσον αφορά τους σκύλους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλόζωων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες).

 Έχουν παρέλθει σχεδόν τρία χρόνια (Μάϊος 2019) όταν άρχισε η σχετική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οργανωμένα σύνολα και ΜΚΟ και θα αναμένουμε όταν και εφόσον οδηγηθεί (το νομοσχέδιο) σύντομα στην βουλή των αντιπροσώπων για κοινοβουλευτικό διάλογο να έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις, εισηγήσεις, προτάσεις ή τροποποιήσεις.

Οφείλουμε να πούμε ότι (τότε) υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και είχαν κατατεθεί εκατοντάδες εισηγήσεις και προτάσεις. 

Αυτό που έχει σημασία σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια όλων μας, είναι ο σεβασμός προς τα αθώα τα ζώα αλλά κυρίως είναι η κατανόηση από τους πολίτες ότι έχουν υποχρέωση να φροντίζουν τα κατοικίδια τους, να διασφαλίζουν την ευημερία και την προστασία τους και πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνουμε ότι η πρόταση που αφορά το θέμα του ελάχιστου αριθμού κατοχής κατοικίδιων ζώων έχει παραμένει έξω από αυτή την διαδικασία. Πιθανολογώντας, ίσως να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα. Δηλαδή με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οικία αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ατόμου και σύμφωνα με τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου αποτελούν μέρος της ιδιωτικής του ζωής, πόσο μάλλον τα κατοικίδια τα οποία αποτελούν μέλη της οικογένειας. 

Επίσης θα προκύψει ίσως θέμα (όπως και με κάποιες άλλες πρόνοιες) όσον αφορά την διατήρηση σκύλων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Εδώ το πρώτο λόγο τον έχει η διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας. Εάν λάβουμε υπόψη ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας λέει ότι η οικία το διαμέρισμα η αποθήκη και χώρος στάθμευσης αποτελούν τμήμα της κοινόκτητης οικοδομής με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση αποτελεί περιουσιακό στοιχείο, όπως επίσης μεγάλο θέμα η οχληρία. Υπάρχει θέμα για το πως διαπιστώνεται η οχληρία και με τι μέσα. 

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου έχει εντοπίσει και άλλα σχετικά άρθρα που χρήζουν αλλαγής ή τροποποιήσεις. Θα αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα σταλεί στην Βουλή για να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με γνώμονα πάντα την καλή ευημερία, προστασία και τα δικαιώματα των αθώων των ζώων, και αυτό για να επαληθεύσουμε το σόφισμα ότι «Τον πολιτισμό και την ηθική πρόοδο ενός λαού τα κρίνουμε από τον τρόπο που οι πολίτες συμπεριφέρονται στα ζώα τους».