Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργα αυτοκινητοδρομος

Εφιάλτης για χιλιάδες πολίτες η τροχαία κίνηση που παρατηρείται σε αρκετούς δρόμους. 

Ειδικότερα για τους γονείς που πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και για τους εργαζόμενους, που χρειάζεται να ξεκινήσουν αρκετή πριν για να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Συνεργείο του ΑΝΤ1 κατέγραψε από τις επτά το πρωί, τη διαδρομή από την είσοδο της Λευκωσίας, στα φώτα Καλησπέρα μέχρι το Προεδρικό μέσω της λεωφόρου Αθαλάσσας. 

Χρειαστήκαμε συνολικά 21 λεπτά για να φτάσουμε στον προορισμό μας. 

Οι δηλώσεις των πολιτών ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατεί:

«Χαμός, αυτό νομίζω λέει τα όλα, χαμός»

«Εγώ θέλω συγκεκριμένα 40 με 50 λεπτά να πάω μέσα στη Λευκωσία. Πάρα πολλή ταλαιπωρία. Εξεκίνησα που σπίτι η ώρα 8, εν 9 η ώρα και ακόμα να πάω» 

«Επόλληνε η κίνηση με τα σχολεία, έσχιει παραπάνω κίνηση, ντάξει θέλει λλίγη υπομονή»

«Έρχομαι από Λεμεσό και ταλαιπωρούμε πολλά, αλλά σήμερα αναλόγως εν ήβρα κίνηση»

Ακολούθως κατευθυνθήκαμε προς τον κυκλικό κόμβο Έγκωμης κοντά στο Λύκειο Κύκκου. 

Άλλα 10 λεπτά και από εκεί επιστρέψαμε πίσω μέσω των λεωφόρων Προδρόμου και Στροβόλου, και ξανά στη λεωφόρο Αθαλάσσας. 

Χρειάστηκαν άλλα 22 λεπτά για επιστροφή στο σημείο από όπου άρχισε η διαδρομή μας. 

Στους περισσότερους δρόμους τα οχήματα δημιουργούσαν ουρές, ωστόσο αρκετοί δρόμοι μακριά από τις κεντρικές λεωφόρους ήταν ελεύθεροι, με όσους γνωρίζουν καλύτερα την πόλη να τους επιλέγουν για να αποφύγουν την κίνηση. 

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1:

«Καλά επήαμε το καλοκαίρι, πίσω στην κίνηση»

«Τωρά που ανοίξαν τα σχολεία, εν πάρα πολλή, υπερβολική, εν έχουμε δίκτυα, τίποτε εν υπάρχει»

Η παρέμβαση της Τροχαίας, καταλυτική. Με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οποίες προέβη βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ωστόσο, την επόμενη βδομάδα η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περισσότερο. 

«Αντιλαμβάνεστε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένουμε ακόμα μια επιβάρυνση της τροχαίας κίνησης, μια αύξηση γύρω στο 14% σε σχέση με την αύξηση που παρατηρήθηκε αυτή την βδομάδα που είχαν ανοίξει τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης», δήλωσε ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Γιώργος Μιλής. 

Οι αρμόδιοι ακόμα ψάχνουν για τρόπους απάμβλυνσης του φαινομένου, το οποίο αποτελεί χρονίζον πρόβλημα ειδικά για την πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με τον κύριο Μιλή, «ήδη γίνονται αρκετά έτσι μέτρα μέσω ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Γίνονται αυτή τη στιγμή κάποιες μελέτες να μπουν και κάμερες παρακολούθησης τροχαίας κίνησης, ώστε να δίνει περισσότερη ώθηση, πράσινη προτεραιότητα στην κατεύθυνση που χρειάζεται να δοθεί». 

Σε όλο αυτό το χάος, συμβάλλουν και τα διάφορα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικά στον αυτοκινητόδρομο, στο πλαίσιο κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας.