Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δελικηπος

Τη μετακίνηση των κτηνοτροφικών υποστατικών από τον Δελίκηπο ζητά το Τμήμα Δασών καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί από το 2017 κρατικό δάσος με στόχο να προστατευθεί από τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και καταπατήσεις.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, είπε πως το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, καταπατούσαν μέχρι το 2017 χαλίτικη γη καθώς δραστηριοποιούνταν στην περιοχή χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο.Παρόλα αυτά, μετά το 2017 η γη άλλαξε μορφή διαχείρισης και κηρύχθηκε σε κρατικό δάσος με στόχο να προστατευθεί από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και καταπατήσεις.

«Δεν μπορεί να εκμισθωθεί στους γεωργοκτηνοτρόφους η έκταση αυτή. Υπάρχουν 50 άτομα που κατακρατούν 370 υποθέσεις και δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Προσπαθούμε να μπει μια τάξη σκεπτόμενοι και αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Αλεξάνδρου.

Όπως τόνισε, δόθηκε παράταση μέχρι το 2023 για μετακινηθούν τα κτηνοτροφικά υποστατικά και να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει προστασία όπως υπάρχει στα υπόλοιπα κρατικά δάση. Στην Πάφο έχει 60,000 εκτάρια δάσος και δεν υπάρχει καταπάτηση ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου», επισήμανε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Προσπάθεια να εξευρεθεί τόπος για μετακινηθούν τα κτηνοτροφικά υποστατικά

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δελίκηπου, Χριστάκης Νικολάου, ανέφερε πως συζήτησαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών και προσπαθούν να βρουν ένα χώρο προκειμένου να μετακινηθούν τα κτηνοτροφικά υποστατικά.

«Πριν το 2017 είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις πως θα εκμισθώνονταν από τους γεωργούς για να την καλλιεργούν, δίδοντας ένα ενοίκιο στο κράτος. Ωστόσο είναι κάτι που άλλαξε στη συνέχεια με την αλλαγή της διαχείρισης της γης», σημείωσε ο κ. Νικόλαου.

Καταληκτικά, τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί τόπος για να μετακινηθούν τα κτηνοτροφικά υποστατικά και αναμένεται να εγκριθεί κονδύλι από το Τμήμα Γεωργίας για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.