Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γυμνάσιο Λάρνακας αποβολή κούρεμα

Τα πόδια του Υπουργείου Παιδείας σε ένα παπούτσι έβαλαν τα έντυπα αποβολής, με αιτία το κούρεμα μαθητών, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, και με οδηγίες του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος την Τετάρτη διέψευσε, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης παρουσιάστηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» να παραδέχεται πως όντως επιβλήθηκε η ποινή της αποβολής, από Διευθυντή Γυμνασίου στη Λάρνακα, αλλά μετά από παρέμβαση του ιδίου, η αποβολή μετατράπηκε σε σύσταση.

Με τις δηλώσεις καταρρίπτονται τόσο η προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που έκανε λόγο για εσφαλμένη είδηση, όσο και δημοσιεύματα που υιοθετούσαν τη θέση του Υπουργού και έκαναν λόγο για «είδηση ράδιο-αρβύλα».

Ο Κυπριανός Λούης παραδέχθηκε, επίσης, πως ο χειρισμός του Διευθυντή του Γυμνασίου ήταν λανθασμένος. 

«Είμαι πάντοτε τις άποψης μια σχολική μονάδα για να λειτουργήσει σωστά κουβεντιάζεις τα θέματα αυτά περισσότερο, τροποποιείς την συμπεριφορά, βλέπεις ακριβώς τις δυσκολίες που έχουν τα παιδία να προσαρμοστούν και αφιερώνεις ένα μικρό διάστημα προσαρμοστικότητας ,η ουσία της εκπαίδευσης δεν είναι το τυπικό της εμφάνισης, η ουσία της εκπαίδευσης είναι μαθησιακή διαδικασία.», ανέφερε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης.

Από κοντά παρακολουθεί το θέμα και η Επίτροπος προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία ανακοίνωσε πως θα παρέμβει αυτεπάγγελτα, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Ιούνιο με την ίδιο Διευθυντή, ο οποίος έδιωξε ακόμα και αριστούχους μαθητές από την τελετή αποφοίτησης λόγω κουρέματος.

«Διότι ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος, διότι τα συναισθηματικά πρέπει να πληγείσαν αυτά τα παιδία, προσβάλτηκαν ενοχλήθηκαν, εκδιώχτηκαν από το σχολείο δεν συνάντησαν τους φίλους τους », επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

Δεν ήταν μόνο... οι τρίχες

Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας που εξάντλησε κατά την πρώτη μέρα στο σχολείο ο εν λόγω Διευθυντής Γυμνασίου, είναι και τα όσα αναφέρει στον ΑΝΤ1 αυτόπτης μάρτυρας η οποία συνόδευσε φίλη της για να παραλάβει το παιδί της από σχολείο.

«Υπήρχε ένα αγοράκι που καθόταν στην γραμμή και περίμενε την μάμα του να έρθει το οποίο φορούσε μαύρο παντελόνι τζιν του λέω αγάπη μου εσύ γιατί είσαι εδώ μου λέει γιατί φορώ παντελόνι τζιν, μετά ήρθε άλλο μωρό με κάτι παπούτσια άλλο χρώμα του λέω εσύ αγάπη μου, μου λέει για τα παπούτσια, ήρθε μετά ο παπάς του μωρού και μου λέει εγώ δουλεύω δυο δουλείες για να τα βγάλω πέρα τα παπούτσια θα σκεφτώ», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας Γυμνασίου.

Οι μαθητές που αποβλήθηκαν είναι πέραν των πενήντα, διευκρινίζουν οι οργανωμένοι γονείς.

«Κάποιοι μαθητές εμφανίστηκαν σήμερα στο σχολείο με το ίδιο κούρεμα άλλοι με διαφορετικό κούρεμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου. 

«Για να μπορέσεις να επιβάλεις την ποινή της αποβολής που είναι το δέκατο μέτρο στην σειρά υπάρχουν 9 άλλα παιδαγωγικά μέτρα που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Έχει γίνει ξεκάθαρη καταστρατήγηση των κανονισμών. Εμείς θα προχωρήσουμε και νομικά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Λάρνακας, Κώστας Κώστα.

Ιδιαίτερα καυστικός έναντι τέτοιων συμπεριφορών από εκπαιδευτικούς, εμφανίστηκε, σε παρέμβαση στον «Μέρα Μεσημέρι», ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Παιδείας, Γιώργος Σκαλιάς.

«Στην Ελλάδα ως εκπαιδευτικός, επί 12 συναπτά έτη εκεί δεν είχαμε στολή και ασχολούμαστε πραγματικά με τα προβλήματα των παιδιών τα οποία μετά δυσκολίας μπορούσαν να αγοράσουν κάποια στιγμή ένα σάντουιτς», ανέφερε ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα παιδείας, Γιώργος Σκαλιάς.

Το θέμα πήρε και πολιτική διάσταση, με κόμματα να προβαίνουν σε καταδικαστικές ανακοινώσεις και δηλώσεις.

«Όταν ο Υπουργός Παιδείας εμφορείται με οπισθοδρομικές αντιλήψεις και φαντάζεται σχολεία στρατόπεδα, είναι αυταπόδεικτα ακατάλληλος για την παιδεία του τόπου», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Καταδικαστική ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η παγκύπρια ενιαία οργάνωση μαθητών Λάρνακας.