Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Δένδιας

Στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

«Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται, αλλά δεν μας φοβίζει», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, κάνοντας λόγο για «αγοραίες απειλές».

«Είναι πέραν και του απαραδέκτου η αναφορά σε κατοχή των ελληνικών νησιών», επισήμανε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας την έκφραση που χρησιμοποίησε ενώπιον της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί «νταηλίκια».

«Απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας, δεν αγγίζουν τον ελληνικό λαό, όπως επίσης δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να πέσουμε στην προφανή παγίδα των ρητορικών οξύνσεων, να απαντήσουμε με ανάλογες αγοραίες απειλές και εκφράσεις και στο τέλος να μετατρέψουμε ένα θέμα αρχής, Διεθνούς Δικαίου, διεθνούς νομιμότητας, σε ανατολίτικο καβγά», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα, έχουμε καταφέρει με τεράστιες θυσίες να είμαστε τμήμα μιας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, μιας δημοκρατικής πραγματικότητας, ενός χώρου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκεί ανήκουμε, έτσι φερόμαστε, έτσι διατυπώνουμε τις σκέψεις μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τραβήξει κάτω στο δικό του επίπεδο, για τους δικούς του λόγους και για τη δική του πολιτική τακτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη θέση που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λογαριασμό του Ύπατου Εκπροσώπου, καθώς και η Τσεχική Προεδρία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη των εταίρων της.

«Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις υπήρξε οργίλη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας ως το καλύτερο πιστοποιητικό της επαρκούς απάντησης», επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ήταν τα Πρωτόκολλα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που θα τεθούν προς κύρωση στη Βουλή.

Επί αυτού του θέματος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την ενσωμάτωση χωρών και μελών, που σέβονται αρχές και αξίες, τις οποίες και η Ελλάδα υποστηρίζει και προσυπογράφει, αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και η κυβέρνηση το έχει διακηρύξει παντί τρόπω».

«Από εκεί και πέρα τώρα, εμείς έχουμε πολύ στενές και φιλικές σχέσεις και με τη Φινλανδία και με τη Σουηδία, δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαιρετικό δίκτυο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σημαντικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με τη συμμετοχή τους και θα ήθελα να πω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία διαχρονικά είναι μία πολιτική αρχών, δε θα μπορούσε να μπει σε μια λογική παζαριού ώστε να εκμαιεύσει κάτι. Άλλωστε, αυτό θα μας προσομοίαζε με τη γείτονα χώρα και νομίζω ότι θα αδικούσε τη συνολική παρουσία μας στο διεθνές γίγνεσθαι», κατέληξε ο κ. Δένδιας.