Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι. Προειδοποιούν με ευθανασία ζώων αν δεν βρεθούν λύσεις καθώς όπως καταγγέλλουν παρά την αύξηση των τιμών συνεχίζουν τα πωλούν τα αμνοερίφια στις ίδιες τιμές με αποτέλεσμα να έχουν ζημιά.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας και Κερύνειας ΕΚΑ, Θωμάς Θωμά, ανέφερε πως είναι πρόβλημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα.  

Παρά την εκτόξευση των τιμών των ζωοτροφών αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος οι τιμές των αμνοερυφίων παρέμειναν ίδιες.

«Ενώ έπρεπε να αυξηθούν τα κοπάδια για να παράγουμε το επιθυμητό γάλα ώστε να υπάρξουν γέννες, αυτό δεν έγινε», δήλωσε ο κ. Θωμά.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, αναφέρει ο Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας και Κερύνειας ΕΚΑ, σημειώνοντας πως πουλάνε στη ζημιά τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Πρόταση στο Υπουργείο Γεωργίας κατέθεσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για να προχωρήσει στη σφαγή 10,000 ζώων, τα οποία θα γίνουν αποθεματοποίηση και στη συνέχεια να τα χορηγήσουν σε κρατικά ιδρύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, μετά από διαβούλευση που είχαν με το Υπουργείο Γεωργίας διαπιστώθηκε πως ίσως να μην είναι συμφέρουσα λύση.

«Πρέπει να εξευρεθούν αγορές ώστε να διοχετευτούν τα ζώα. Αν θέλουμε να υπάρχει και αύριο αιγοπροβατοτροφία πρέπει να βρεθεί λύση. Ο κόσμος δεν αντέχει και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ευθανασία ζώων όχι γιατί το θέλει αλλά επειδή το κόστος είναι δυσβάσταχτο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.