Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σδ

Κάθε 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσιοθεραπείας καθώς η ημέρα αυτή αποτελεί την ημέρα κατά την οποία ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας το 1951. 

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσιοθεραπείας Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπείας πραγματοποίησε διάσκεψη τύπου. 

«Κάθε χρόνο η συγκεκριμένη ημέρα εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Φέτος η ημέρα αφορά την Οστεοαρθρίτιδα», δήλωσε η Πρόεδρος του Παγύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπείας, Ειρήνη Ζαννέτου.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα. 

«Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οδηγεί σε αναπηρία, επηρεάζει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στα άτομα τρίτης ηλικίας», ανέφερε ο Ιδιώτης Φυσιοθεραπευτής, Νίκος Ζένιος.

Το 60% των περιστατικών αποτελούν οστεοαθρίτιδια γόνατος και αποτελεί την πιο εξουθενωτική ασθένεια σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία καταδεικνύουν πως από το 1990 έως το 2019 τα άτομα με οστεοαθρίτιδα αυξήθηκαν κατά 48%. 

Σύμφωνα με τον Φυσιοθεραπευτή, Αντώνη Νικολάου, «η φυσιοθεραπεία συναντάται σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας υγείας από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια.  Αυτή την στιγμή στο ΓΕΣΥ υπάρχουν ενταγμένοι 850 συνάδελφοι» 

Κατά τη διάσκεψη τύπου αναδείχθηκε ο ρόλος της φυσιοθεραπείας σήμερα στην Κύπρο, τα δεδομένα αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.