Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τούρκοι Δένεια

Ο κατοχικός στρατός, με ανακοίνωση του, διέψευσε την πληροφορία ότι ζεύγος Ελληνοκυπρίων αγροτών στη νεκρή ζώνη μεταξύ Αυλώνας και Δένειας παρενοχλήθηκαν από Τούρκους στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μέλη του κατοχικού στρατού πλησίασαν τον Ελληνοκύπριο αγρότη και τον προειδοποίησαν να μην διασχίσει τη γραμμή επαφής, χωρίς να τον απειλήσουν με τα όπλα τους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της 29ης Αυγούστου, όταν έξι ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν τη Δευτέρα Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο από τη νεκρή ζώνη στη Δένεια, ενώ αυτός έβοσκε τα πρόβατά του, ρίχνοντάς του πέτρες, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου.

Ρίχνοντας πέτρες εναντίον του και ένας εξ' αυτών οπλίζοντας το στρατιωτικό του τυφέκιο, τον αναγκάζουν να αποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι έχει άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη να βόσκει και να καλλιεργεί τα χωράφια του στην περιοχή.

Το περιστατικό κατέγραψε σε βίντεο ο ίδιος με το κινητό του τηλέφωνο. Στη Νεκρή Ζώνη την συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρχαν μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

*Το βίντεο όπως το κατέγραψε ο Ελληνοκύπριος γεωργοκτηνοτρόφος

Διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών

Σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση του περιστατικού.

«Περιστατικά σαν το χθεσινό, αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε κάποια των καθηκόντων, των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης και προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται και τα δικά μας διαβήματα, οι διαμαρτυρίες, που έχουν σκοπό να αναδείξουν αυτή την προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και η συχνότητα με την οποία επισυμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό», τόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουυργού Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Να σημειωθεί, ότι η UNFICYP διατηρεί πλέον μόλις ένα γραφείο στη Δένεια και η παρουσία της στην περιοχή περιορίζεται σε περιπολίες που διενεργούν μέλη της, ωστόσο όχι σε τακτική βάση. Η κοινότητα έχει ζητήσει τη μόνιμη παρουσία της Δύναμης στη Νεκρή Ζώνη, με το αίτημά τους να παραμένει αναπάντητο.