Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγιος θεοδωρος

Μπορεί να αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τερματίζονται και οι στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που προσφέρουν οι σύντομες αποδράσεις.

Μπορεί το καλοκαίρι να φεύγει ωστόσο η επιθυμία για σύντομες αποδράσεις παραμένει ζωντανή. Έτσι λοιπόν σου προτείνουμε ένα γραφικό χωριουδάκι στην επαρχία Λάρνακας που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και είναι ο απόλυτος προορισμός για εκδρομή. Ο λόγος για τον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, ένα χωριό που σε συνδυασμό με το πράσινο του βουνού, τα γραφικά σοκάκια και το μπλε της θάλασσας θα σε κάνει να θες να γυρίσεις ξανά και ξανά.

Ο Άγιος Θεόδωρος είναι χτισμένος στις όχθες του Ποταμού Πεντάσχοινου. Η ονομασία του χωριού προήλθε από τον Πολιούχο Άγιο, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μεγαλοπρεπής ναός του χωριού.

Στο χωριό έχεις πολλά να δεις και να κάνεις, οπωσδήποτε όμως πρέπει να επισκεφθείς τα διάφορα instagram spots που έχουν στηθεί στο χωριό.  Παρακάτω σου προτείνουμε γευστικές επιλογές, σημεία αναφοράς καθώς και επιλογές για διαμονή και φαγητό στο χωριό.

1.  Σημείο Θέας «Στεφάνι»


Στα ανατολικά της Κοινότητας βρίσκεται το βουνό «Στεφάνι». Το κοινοτικό Συμβούλιο τοποθέτησε ένα παγκάκι «κορνίζα» σε ένα από τα ψηλότερα βουνά του χωριού σε μια θέα που κόβει την ανάσα. Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από ψηλά, τα Λεύκαρα, το Σταυροβούνι, τις περιοχές Πεντάσχοινου και Βασιλικού και όταν υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι και τη Λάρνακα.

σημειο θεας

2.  «Heart Sea View Point»


Ίσως το πιο «ερωτεύσιμο» σημείο της Κύπρου κοσμεί την παραλιακή περιοχή του χωριού Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας. Ο λόγος για το Heart Sea View Point, μια τεράστια καρδιά με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Ένα σημείο για να «κλειδώσεις» τον έρωτα σου, να φωτογραφηθείς με τους φίλους και την οικογένεια σου σε περιμένει να το ανακαλύψεις.

καρδια


3.  Μια πρωτότυπη στάση λεωφορείου


Ένας κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος, μερικά λουλούδια και λίγες καρέκλες αποτελούν μια  πρωτότυπη στάση λεωφορείου στο χωριό.

σταση

 
4.   Περπάτησε το Μονοπάτι της Φύσης «Το Βρύτζιη»


Η μαγεία του πράσινου, το φαράγγι και οι σπηλιές δίνουν ένα μυστηριώδη χαρακτήρα και δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο  για να πειστεί κανείς να περπατήσει το γραμμικό μονοπάτι της φύσης.  Το μονοπάτι της φύσης  βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Βρύτζιη, (στο δρόμο προς την παραλιακή περιοχή, 4km από το χωριό).

μονοπατι

5.   Μια στάση στο «Περιβόλι του Χωριού» 

Το άρωμα των εσπεριδοειδών που πλαισιώνουν τον εκδρομικό χώρο σε συνδυασμό με την δροσιά και το πράσινο, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να γευτεί τα φρούτα του περιβολιού, ως δείγμα φιλοξενίας της κοινότητας. Το περιβόλι βρίσκεται λίγο μετά τον κυκλικό κόμβο της κοινότητας.

περιβολι

6. Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Αγνοούμενου Ανδρέα Ευριπίδη
 
Στη πινακοθήκη ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά από τα έργα του Αγνοούμενου της Κοινότητάς Ανδρέα Ευριπίδη, τα οποία καλλιτεχνήθηκαν πριν την τούρκικη εισβολή του 1974. Ο Ανδρέας Ευριπίδης ήταν ένας ερασιτέχνης ζωγράφος κι από καλλιτεχνικής πλευράς έχει αφήσει ως παρακαταθήκη αξιόλογο έργο.
Η πινακοθήκη βρίσκεται απέναντι από το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Θεοδώρου.

πινακοθηκη

 

7. Εξερευνήστε τον Παραδοσιακό Ελαιόμυλο


Κάνοντας μια βόλτα στον ελαιόμυλο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τον τρόπο παραγωγής του λαδιού στις αρχές του 20ου αιώνα με τις μυλόπετρες, το πιεστήριο, τις μηχανές και τα ζεμπίλια της εποχής. Για την ιστορία, στην κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου υπήρχαν αρκετά ελαιοτριβεία και ένα από αυτά είναι το ελαιοτριβείο του Τουρκοκύπριου Ισμαήλ Κασσιανού, το οποίο αναπαλαιώθηκε το 2018 από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Ο Παραδοσιακός Ελαιόμυλος είναι ανοικτός καθημερινά για επισκέψεις

ελαιομυλος

 


8. Στο χωριό υπάρχουν και πολλά εξωκλήσια που αξίζει να επισκεφθείτε
 

  • Άγιοι Ανάργυροι

Το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον πυρήνα του χωριού. Είναι ένα πετρόχτιστο εκκλησάκι κτισμένο το 1919.

αναργυροι
  • Παναγία Ασταθκιώτισσα

Το ξωκλήσι της Παναγιάς των Ασταθκιών βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού, πάνω σε ένα μικρό ύψωμα.  Είναι ένα μονόκλιτο καμαροσκέπαστο ξωκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγιά των Ασταθκιών ή Ασταθκιώτισσα.

παναγια

 

  • Αγίοι Τρεις Παίδες και Προφήτης Δανιήλ

    Το ξωκλήσι βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου Άγιος Θεόδωρος – Πεντάσχοινος λίγο πριν την παραλία. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι που οικοδομήθηκε το 2004. Η αφιερωμένη εικόνα των  Αγίων Τριών Παίδων & Προφήτη Δανιήλ, γιορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου. 

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα άλλο τέτοιο εκκλησάκι αφιερωμένο των Αγίων Τριών Παίδων & Προφήτη Δανιήλ, βρισκόταν στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της επαρχίας Αμμοχώστου και μετά τον εκτοπισμό των κατοίκων από το χωριό τους, το ανοικοδόμησαν στην περιοχή Πεντάσχοινος.
     
treiw

 

  • Εκκλησία Αγίου Θεοδώρου

    Η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας σε ένα μικρό λόφο και δεσπόζει σε όλη την κοινότητα. Το κτίσιμο του ναού ξεκίνησε το 1956 και ολοκληρώθηκε το 1970.
     
    agiow

9.  Διαμονή και φαγητό:


Ο Άγιος Θεόδωρος φημίζεται για τις ταβέρνες του, έτσι αν σου αρέσει το καλό φαγητό και η διασκέδαση τότε είναι ο απόλυτος προορισμός για εσένα! Σου προτείνουμε μερικές επιλογές  Εστιατόριο «Άννα Μαρία», Ταβέρνα «Η Καλή Ευτυχία», Ταβέρνα «Ο Παλιομούχταρος», Ταβέρνα «Το Βάσανο». Και για τους λάτρης του ψαριού προτείνουμε Ψαροταβέρνα «Λίμνη», Εστιατόριο «Landa», Ψαροταβέρνα «Μάμας», Ψαροταβέρνα – Ουζερί «Πεντάσχοινος

Οι επιλογές για διαμονή στο χωριό είναι αρκετές παρακάτω σου προτείνουμε τα ακόλουθα καταλύματα για μια μοναδική διαμονή: Pentasino Traditional House, Kamaroporta Luxury Apartments, Happy Glamping Cyprus, Το Κονάτζι του Φλοκκά, Cyprus Glamping Park και Elya Beach Luxury Suites.