Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πνευματικα δικαιωματα

Μετά από πολύωρες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι το έργο της επιτροπής έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος.

Το θέμα τέθηκε με πιεστικά χρονοδιαγράμματα, λόγω της εκπνοής του περιθωρίου που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στην πνευματική ιδιοκτησία. Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι θα υπάρξει μία τελευταία συνεδρίαση για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια, για τη λήψη απόφασης μέσω ψηφοφορίας.

«Είναι μία πολύ σημαντική νομοθεσία, που προσθέτει στην πνευματική αρχιτεκτονική αυτού του κράτους, αφού σκοπεί να ενισχύσει την πνευματική δημιουργία», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης και πρόσθεσε ότι είναι πολλοί οι επηρεαζόμενοι, τόσο από τον χώρο του πολιτισμού, όσο και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τόνισε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δικαίωμα στην προστασία της πνευματικής του περιουσίας και σημείωσε ότι η λογική είναι «να διασφαλίσουμε πλέον την πνευματική ιδιοκτησία, ως απόλυτο δικαίωμα, ως ανθρώπινο δικαίωμα».

Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ουσιαστική προστασία για την πνευματική δημιουργία, επομένως ο καθένας εκμεταλλευόταν κατά βούληση ένα βιβλίο, άρθρο, ή τραγούδι, με αποτέλεσμα κάποιοι να δημιουργούν εμπορικό όφελος, στην πλάτη των δημιουργών, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Άρα, δεν υπήρχε διασφάλιση ούτε για το εμπορικό δικαίωμα, αλλά ούτε για την ηθική πλευρά του δικαιώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας», σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, και εξέφρασε την ευχαρίστησή του, γιατί θα «μπει ένα τελικό σύστημα, ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός, που θα προστατεύει αυτή τη δημιουργία».

Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη να ρυθμιστεί η χρήση της πνευματικής δημιουργίας από διαδικτυακές πλατφόρμες, σε μία εποχή που σημειώνονται γοργές εξελίξεις στην καινοτομία και τη ψηφιοποίηση. «Πρέπει να δούμε και μέσα από τις πλατφόρμες πως διασφαλίζεται η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί μέχρι στιγμής είμαστε «εμπάτε σκύλοι αλέστε», είπε ο κ. Χατζηγιάννης. Εξήγησε ότι κύριος σκοπός αυτής της νομοθεσίας είναι, μέσα από τη διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας, να δημιουργηθούν και μηχανισμοί, ώστε οι πλατφόρμες να φέρουν ακόμα και τον έλεγχο της κατάχρησης ή της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, απάντησε ότι κατά τις ολοήμερες συνεδριάσεις κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και τους δόθηκε ο λόγος, προκειμένου να εκφράσουν τη δική τους άποψη. «Επομένως η διαβούλευση έχει γίνει ολοκληρωμένα και σε βάθος», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε και όσους εργάστηκαν όλο το καλοκαίρι για να κωδικοποιηθούν τα υπομνήματα και το περιεχόμενό τους. Αναφερόμενος και στις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, είπε ότι «δεν επικράτησε η λογική ότι θα εξισορροπήσουμε συμφέροντα, αλλά εργαστήκαμε στη βάση της φιλοσοφίας για το πως θα προστατεύσουμε την πνευματική ιδιοκτησία».