Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υ54

Ταυτότητα δεν θα έχουν μόνο οι άνθρωποι στην Κύπρο αλλά και τα κτίρια. Καταβάλλονται προσπάθειες όπως εφαρμοστεί και στον τόπο μας η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου που ισχύει σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα. 

Τα σημαντικά οφέλη από την ηλεκτρονική ταυτότητα για τα κτήρια περιέγραψε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στόχος είναι να υλοποιηθεί μια πλατφόρμα - σύστημα παρακολούθησης κατασκευών τόσο για τα νέα όσο και για τα υφιστάμενα κτίρια, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντή τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων στην Ελλάδα, είναι απίστευτα.

Όπως είπε, για να μπορέσει κάποιος στην Ελλάδα να αιτηθεί οποιοδήποτε κίνητρο για το εξοικονομώ και αναβαθμίζω θα πρέπει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου του καταγράφοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Η λειτουργία της πλατφόρμας παρέχει στο κράτος μια συνολική άποψη για το κτηριακό του απόθεμα.

Μεταξύ άλλων η πλατφόρμα αποδεικνύεται πολύτιμη σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση, η οποία θε είναι σε θέση να γνωρίζει, τα εξής:

  • πόσα από τα κτήρια είναι εντελώς γυμνά σε θέματα ενεργειακής θωράκισης
  • ποια είναι σωστά κτισμένα, με ποιες προδιαγραφές, αν είναι αντισεισμικά ή όχι
  • ποια κτήρια είναι διατηρητέα και πρέπει να διαφυλαχθούν κ.λπ.

Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα αποτελέσει κρατικό εργαλείο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει ήδη η υποδομή στην υφιστάμενη πλατφόρμα του κτηματολογίου.

Πρόσθεσε ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρός τόπος, είναι πιο εύκολη η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων και μπορεί να γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους.

Ο κύριος Κωνσταντή, ανέφερε ότι, «έχει γίνει μια παρουσίαση από το επιμελητήριο αρχές Αυγούστου με όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή τη πιθανή υλοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηριακού αποθέματος, άρα υπάρχει η δυνατότητα να διευρυνθεί η πλατφόρμα του κτηματολογίου και να συμπεριλάβει όλες αυτές τις πληροφορίες».

Για τη διαδικασία καταγραφής είπε ότι,  «τις πληροφορίες θα συμπληρώνουν οι μηχανικοί, μέλη του ΕΤΕΚ».

Ξεκαθάρισε ότι, «η ηλεκτρονική ταυτότητα θα ισχύει στα κτήρια που κτίζονται τώρα ενώ με βάση το τι γίνεται στην Ελλάδα, στα υφιστάμενα κτίρια, εάν θελήσει να κάνει κάποιος προσθηκομετατροπές τότε θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα».

Πρόσθεσε όπως, εάν κάποιος θέλει να πωλήσει ή να ενοικιάσει ένα ακίνητο θα πρέπει να  συμπληρωθεί επίσης η ηλεκτρονική ταυτότητα.

«Όπως υπάρχει για τον καθένα η ταυτότητα να υπάρξει και ταυτότητα για το κτήριο και η χρησιμότητα της θα είναι πολύ σημαντική», κατέληξε.