Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζαπορίζια

Δύο μέλη της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναμένεται να παραμείνουν στο ρωσικά κατεχόμενο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε «μόνιμη βάση», δήλωσε τη Δευτέρα η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom, προσθέτοντας ότι άλλοι τέσσερις εκπρόσωποι εγκατέλειψαν το έδαφος του σταθμού.

Ο ουκρανικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά η λειτουργία του συνεχίζεται από τους μηχανικούς της Energoatom και προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της Ουκρανίας.

«Σήμερα... τέσσερις από τους έξι εκπροσώπους της ομάδας επιθεώρησης του ΔΟΑΕ ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και έφυγαν από το έδαφος του εργοστασίου», έγραψε η Energoatom σε δήλωση στο Telegram.

«Αναμένεται ότι δύο ειδικοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στο (εργοστάσιο) σε μόνιμη βάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εγκατεστημένος στη Ρωσία τοπικός αξιωματούχος Βλαντιμίρ Ρόγκοφ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης τη Δευτέρα ότι θα παραμείνουν δύο παρατηρητές, αλλά δεν έδωσε ένα πιθανό χρονικό πλαίσιο.

«Τα μέλη της αποστολής του ΔΟΑΕ έχουν πλέον εγκαταλείψει το (εργοστάσιο) στη Ζαπορίζια, ενώ προς το παρόν δύο άτομα έχουν παραμείνει εκεί ως παρατηρητές», είπε.