Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μνημειο εοκα πανω αμιαντος

Με την προσήκουσα λαμπρότητα τελέσθηκαν το πρωί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής για τις δώδεκα επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ στην περιοχή του Πάνω Αμιάντου αλλά και όσων αγωνίστηκαν κατά του απελευθερωτικού αγώνα 1955 -1959.

«Ρίχθηκαν σε ένα αγώνα όπου η αυταπάρνηση, η γενναιότητα, η φιλοπατρία, η αυτοθυσία, η προσήλωση στις πνευματικές και ηθικές αξίες του ελληνισμού ήταν οι αρετές που ύφαιναν τη δόξα και το μεγαλείο του», δήλωσε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης.

Τα παλληκάρια του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 πέρασαν στο πάνθεον των αθανάτων της ιστορίας της Κύπρου αλλά και στην αιωνιότητα.

«Θεωρήσαμε ιερό καθήκον την ανέγερση αυτού του μνημείου προς τιμή όλων των αγωνιστών Πανώ Αμιαντιτών αλλά και άλλων που συνδέθηκαν ποικιλότροπος με την κοινότητα μας, νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση», είπε ο Πατέρας Σπυρίδωνας.

«Στον Αμίαντο ηττήθηκε και ταπεινώθηκε ο Άγγλος κατακτητής, από τους λεβέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Εδώ σε αυτά τα μέρη για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικά όπλα ενάντιων του ξένου δυνάστη», τόνισε ο πρώτος Τομεάρχης Αμιάντου - Πιτσιλιάς, Ρένος Κυριακίδης. 

Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.