Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιωνας νικολαου κολοκασης

Με την συμπλήρωση 66 χρόνων από την ιστορική μάχη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στις 31 Αυγούστου 1956, τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Γέρι, προϊσταμένου του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου, το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή. Αναπέμφθηκε, επίσης, δέηση για τους αγνοούμενους του Γερίου, Ανδρέα Κουκουμά και Μάκη Παμπόρη.

Ο Κυριάκος Κολοκάσης και ο εξάδελφος του Ιωνάς Νικολάου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις 31 Αυγούστου του 1956. Είχαν αναλάβει μαζί με τους Νίκο Σαμψών και Σπύρο Κυριάκου, την απελευθέρωση του συλληφθέντα από τον Άγγλο κατακτητή Πολύκαρπο Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε μεταφερθεί για ακτινολογική εξέταση και τα κατάφεραν.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ο Άγγλος λοχίας Ντέμον, ο δήμιος των πρώτων απαγχονισθέντων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στις Κεντρικές Φυλακές Μιχαλάκη Καραολή και Αντρέα Δημητρίου. Ο Κυριάκος Κακουλλής έπεσε στη μάχη των Καζιβερών, στις 19 Μαρτίου το 1964, κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Το πιο ισχυρό χαρτί σε εκείνον τον επικό Αγώνα, ήταν η κυπριακή κοινωνία που άλλοι προστάτευσαν τους αγωνιστές, άλλοι τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους, άλλοι συμπαραστάθηκαν. Με την ευχή, στα επόμενα μνημόσυνα να ζήσουμε σε μια ελεύθερη πατρίδα ως το καλύτερο μνημόσυνο στους ήρωες που μνημονεύσαμε και σήμερα», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στο Γέρι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.