Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σχολειο μαθητες
*Φωτογραφία αρχείου

Η επιστροφή των εκπαιδευτικών στην Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση κύλησε ομαλά, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοΐζου.

«Φέτος, όσον αφορά τη στελέχωση πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Τα σχολεία μέχρι στιγμής είναι στελεχωμένα σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοΐζου είπε ότι πάντα η Τεχνική Εκπαίδευση έχει κάποιες ιδιαιτερότητες «και είναι δύσκολο να βρουν έκτακτους καθηγητές, διότι ασχολούμαστε με τεχνικά επαγγέλματα και κανένας δεν θα αφήσει τη δουλειά του για να έρθει για κάποιο χρονικό διάστημα στην εκπαίδευση».

«Καλό θα ήταν να δοθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει οριστική λύση αυτού του προβλήματος», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν κατά την επιστροφή των εκπαιδευτικών έχουν διαπιστωθεί οποιαδήποτε προβλήματα ή ελλείψεις, ο  Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ είπε ότι «έχουμε ελλείψεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις».

«Δηλαδή ενώ εντοπίζουμε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σε όλες τις τεχνικές σχολές, που αυτό συνεπάγεται ότι είναι αναγκαίο η δημιουργία νέων τεχνικών σχολών. Ευελπιστούμε στο χτίσιμο της νέας Τεχνικής Σχολής στην Λάρνακα, ευελπιστούμε να χτιστεί η νέα Τεχνική στην Λεμεσό, νέα Τεχνική στην Λευκωσία και μια Τεχνική στην Πάφο. Πρέπει επιτέλους η Τεχνική Εκπαίδευση να πάρει το ποσοστό, το οποίο της αρμόζει και το οποίο θα είναι προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εκκρεμότητες που χρειάζονται επίλυση, ο κ. Λοϊζου είπε ότι σε κάποιες ειδικότητες υπάρχει ακόμα το καθεστώς αγοράς εργασίας, το οποίο ως ΟΛΤΕΚ το θεωρούν απαράδεκτο.

«Πρέπει να δοθούν μόνιμες θέσεις. Το καθεστώς αγοράς εργασίας είναι καθαρή εκμετάλλευση εργατικού προσωπικού και αυτό δημιουργεί καθηγητές δύο ταχυτήτων», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΟΛΤΕΚ θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους για θέματα που απασχολούν ή υπάρχουν εκκρεμότητες την Τεχνική Εκπαίδευση, ο κ. Λοϊζου είπε ότι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου.

Σημείωσε ότι θα συζητηθούν αρκετά θέματα, όπως ΜΙΕΕΚ , στελέχωση, καθεστώς εργασίας, νέες ειδικότητες στην Τεχνική, και οπωσδήποτε το θέμα των κλιματιστικών στις αίθουσες.

Σε ερώτηση αν είναι έτοιμοι να υποδεχθούν από εβδομάδας τους μαθητές, ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ είπε ότι «είμαστε πανέτοιμοι και ευχόμαστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα με τον κορωνοϊό».

«Αποδείξαμε ότι έχουμε ικανότατους εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που υπάρξει πισωγύρισμα για να ανταπεξέλθουν μέσω της τηλεκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ συνεχάρη, παράλληλα, όλους τους τελειόφοιτους που έχουν πετύχει στις παγκύπριες και πανελλαδικές εξετάσεις, και χαρακτηριστικά είπε ότι «έχουμε πολλές δυνατές πρωτιές».

Ερωτηθείς ποιες διεργασίες γίνονται τώρα στις σχολικές μονάδες, ο κ. Λοϊζου είπε ότι γίνεται καθαρισμός των αιθουσών, διανομή των βιβλίων, να ξεχωριστούν τα βιβλία, γίνεται προγραμματισμός των εργαστηριακών μαθημάτων, γίνεται συντήρηση των μηχανημάτων, καθώς και έλεγχος των μηχανημάτων, κλπ.