Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιαννης καρουσος υπουργος μεταφορών

Την πίστα «Daytona», επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος συμμετείχε στα εκπαιδευτικά σεμινάρια οδήγησης μοτοσικλέτας που διοργανώνει ο Όμιλος Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καρούσος ανέφερε: «Ήρθα και εγώ σήμερα από την Αγία Νάπα με την μοτοσικλέτα μου, φέροντας πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού μου αερόσακου σώματος, και ως μοτοσικλετιστής και εγώ οφείλω να εκπαιδεύομαι και να συμμετέχω σε σεμινάρια όπως το σημερινό».

Τόνισε τη σημασία των πρωτοβουλιών όπως η εκδήλωση που ανάλαβε ο Όμιλος Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας καθώς, ενισχύουν την οδική ασφάλεια, κουλτούρα και συνείδηση.

Αναφέρεται ότι το City’s A.R.T  (City’s Advance Rider Technics) είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης αναβατών μοτοσικλέτας και σκούτερ, το οποίο συμβάλλει περαιτέρω στην Οδική Ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προσφέρει εκπαίδευση αμυντικής οδήγησης με στόχο την γνωστοποίηση κινδύνων και τρόπους αποτροπής οδικών συγκρούσεων.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των στατιστικών οδικών συγκρούσεων όπου το ποσοστό θανατηφόρων συγκρούσεων που αφορούν μοτοσικλετιστές είναι πολύ μεγαλύτερο από τους χρήστες άλλων οχημάτων.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί μοτοσυκλέτας βάσει στατιστικών στοιχείων έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση παρά ένας οδηγός άλλου τύπου οχήματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε ο κ. Καρούσος, είναι οι οδηγοί των μοτοσικλετιστών να χρησιμοποιούν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό καθώς έχει παρατηρηθεί ότι  φέτος επτά στα εννέα θανατηφόρα που αφορούν μοτοσικλέτα, δεν έφεραν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Μεταφορών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με ενέργειες που είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου και με δράσεις και νομοσχέδια όπως η υποχρεωτική χρήση Αερόσακου Σώματος στους επαγγελματίες οδηγούς μοτοσικλέτας, που θα μπορούσε να σώσει την ζωή του αδικοχαμένου διανομέα φαγητού, που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Παλλουριώτισσα, στη Λευκωσία, χθες το πρωί».

Παράλληλα, προωθούνται οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις όπως τις αλλαγές στις άδειες οδήγησης, τον έλεγχο ΜΟΤ για τις μοτοσικλέτες, τα σχέδια κινήτρων αγοράς προστατευτικού εξοπλισμού, την εφαρμογή του συστήματος  Φωτοεπισήμανσης, την περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, τον εκσυγχρονισμό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών,  την ενίσχυση της εκπαίδευσης οδηγών και πολλά άλλα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρούσος ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και όλων των οργανωμένων συνόλων όπως της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας και συνδέσμων ή λεσχών για την παροχή δωρεάν εξιδεικευμένων εγκεκριμένων εκπαιδεύσεων σε νέους αδειούχους οδηγούς μοτοσικλέτας υψηλού κυβισμού.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τους διοργανωτές καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης όπως την ΕΚΟ Κύπρου για την προσφορά τους στην ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας.

DOC.20220903.377305
DOC.20220903.377305
DOC.20220903.377305
DOC.20220903.377305
DOC.20220903.377305
DOC.20220903.377305