Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πακισταν

Οι κάτοικοι στο Πακιστάν εξακολουθούν να μετρούν τις απώλειες τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν βυθίσει το ένα τρίτο της χώρας κάτω από το νερό και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ήδη σαφείς.

«Έχουμε γυρίσει 50 χρόνια πίσω», λένε οι αγρότες στην επαρχία Σιντχ στο νότιο Πακιστάν όπου τεράστιες εκτάσεις με βαμβάκι και ζαχαροκάλαμο έχουν καταστραφεί.

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις εξαιτίας των μουσώνων. Ο ποταμός Ινδός που περνά από την περιοχή δεν μπορεί να συγκρατήσει τον όγκο του νερού και οι παραπόταμοι έχουν ήδη υπερχειλίσει.

Σε κάποια σημεία έβρεχε ακατάπαυστα για 72 και πλέον ώρες.

Αν δεν μπορέσουν να αποξηρανθούν οι πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις, οι αγρότες δεν θα μπορούν να φυτέψουν για τη χειμερινή σοδειά με ανυπολόγιστες συνέπειες που προστίθενται ήδη στην επισιτιστική κρίση.

Το Πακιστάν ήταν για χρόνια αυτάρκης στην παραγωγή σιταριού, αλλά προσφάτως βασίστηκε στις εισαγωγές για να εξασφαλίσει τα στρατηγικά του αποθέματα στα σιλό.

Το Ισλαμαμπάντ μετά βίας μπορεί να αντέξει οικονομικά τις εισαγωγές, ακόμα κι αν αγοράζει σιτηρά με έκπτωση από τη Ρωσία, όπως συζητείται.

Η χώρα οφείλει δισεκατομμύρια σε ξένους πιστωτές και μόλις την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Εκτιμάται ότι οι πολύ μεγάλοι γαιοκτήμονες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αλλά δεκάδες χιλιάδες εργάτες και ιδιοκτήτες σε μικρές φάρμες αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες.

Πολλοί πληρώνονται μόνο για αυτό που συλλέγουν και συμπληρώνουν τα κέρδη τους καλλιεργώντας τρόφιμα σε οικόπεδα σε χωριά διάσπαρτα σε όλη την επαρχία.